Witam kolegow hodowcow ! Mam zamiar postawic nowy golebnik Mam pytanie ? z czego mozna zrobic taki golebnik zeby byl szczelny i nie zadrogi ? moze wiecie w jakiej cenie jest "zielona plyta" (czy cos takiego) ??
z gory dzieki za pomoc
Ostatnio zmieniony wt lis 14, 2006 2:43 pm przez Mich@ł, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Oto golebnik o prostej ramowej budowie.
Jest to tylko przyklad wiec musisz sam dopasowac jego wymiary do miejsca gdzie ma stac.
ÂŻycze milej i udanej budowy.
Hmm ja zabardzo do drewnianych golebnikow niemam zaufania poniewarz szczur sie moze przegrysc........ hyba ze byla by w srodku scianek jakas blacha wtedy byl by bespieczny ...
Kolego Mich@l Budowa golebnika bardzo wazna zecza jest zanim go zaczniesz budowac to musisz obliczyc zeby na 1 golebia przypadal okolo 1 m kwadratowy
Wielkosc golebnika zalezy od ilosci golebi kture tam maja byc ;]
Raczej 1 golab na 1 metr szescienny i to zalezy tez od tego jaka rase chce sie trzymac . Golebie male mozna zagescic na 1 metrze ale duze musza miec wiecej swobody ,chocby takie jak olbrzymy rzymskie.
A wiec jakie kolega zamierza chodowac golebie? Jesli male lub pocztowe to wystarczy 0,5 m2 na jedna parka, a ja uwazam, ze dla golebi duzych wystarczy 0,8m2 na pare!
Dziekuje za odpowiedzi
Teraz hoduje golebie jasne winerki bociany ciemne murzyny szpancry itp Mam zamiar kupic zbudowany juz golebnik (drewno) wym. 4m(dl) 3m(szer) 2-2.5m (wys) Czy taki golebnik moze pomiescic 100sztuk golebi ?