Witam, ja taką ze tak powiem Piękną cechę zaobserwowałem u czarnych Nakrapianych(łuskowanych) czajkach saksońskich. Gołębie te mają ładne kropki białe na tarczach, jak i pojawiają się tez na lotkach z rokiem na rok po każdym spierzeniu coraz bardziej intensywniejsze. Najciekawsze jest to że staremu czajkowi wyhodowanemu u mnie rok 2009 od dwóch lat zaczęły pojawiać sie kropki białe w piórach łapci, zaczyna to naprawdę dla oka wyglądać coraz ładniej. Oczywiście te gołębie są u mnie jako ozdoba,i służą mi jako mamki(na jesień załączę zdjęcia ponieważ teraz mają obcięte). Najciekawszą informację zostawiam na koniec. Pod koniec sezonu 2017 właśnie ta parka wyhodowała sobię parkę młodych własnych i co ciekawe ku mojemu zdziwieniu jeden młody wyszedł ok na pasach czarny o w miare ładnym czarnym kolorze(ale delikatnie matowym) natomiast drugi wyszedł czarny nakrapiany i od razu od urodzenia pojawiły mu sie w łapciach białe cętki(wyglądało to naprawdę przepięknie). Gołąbka na pasach ciężko wo ogóle było sprzedać(w końcu dałem młodemu hodowcy w gratisie). Z tym nakrapianym nie miałem najmniejszego problemu a co jeszcze fajniejsze został sprzedany z 3 raz większą wartość niż standard czajka łuskowanego.
Tutaj sie pojawia troszkę inne pytanie czy to nie jest jakaś ewolucja naszych ptaków?
Czajki saksońskie które są u mnie wyhodowane i selekcjonowane według własnych zasad wyglądowych z jednej pary samica niebieska(2001) na pasach bez czółka samiec(2002) czarny łuskowany bardzo brzydka łuska rozmyta duża, barwa czarnego koloru matowa. Raz w roku raz na dwa lata wyszedł ptak po nich uczciwy i tak za każdym razem selekcjonowałem te ptaki mnożyłem w rodzinie, nie zauważyłem żadnych słabszych lęgów u nich, żadnych skarłowaceń, garbów i tym podobnych wad. Od 2015 roku ptaki te służą mi na mamki i wychowują Srebniaki lub Pasiate szarolote i tutaj z wyhodowaniem tych ptaków lepszej jakości pojawia sie straszny problem( o tych ptakach i ich hodowaniu to można pisać w nieskończoność.
Na poniższym bardzo starym filmie ze zdjęć można zobaczyć starego samca czajka(wydałem za darmo chodź się jeszcze mnożył mając 12 lat zdjęcie na nagraniu 3.33 następnie młody lub któryś tam wnuk 3.35) jego pokolenia a pod koniec sezonu 2017 zamieszczę ptaki które również były na zdjęciach tego nagrania i zobaczycie różnice.
Pozdrawiam
Piotr Kostępski
Kraków
https://www.youtube.com/watch?v=EZ2DOlOG_tk