Czy popiol moze zaszkodzic
- Tomek_Kulc
- Kontakt:
Czy popiol moze zaszkodzic
Witam hoduje glownie pawiki ktore mam pod woriera ale mam rowniez stadko zamojskich ktorych nie moglbym trzymac zamknietych. Z tym ze tej zimy zaczely mi sprawiac duze klopoty. Mianowicie zasmakowaly w popiole sasiada. Sasiad po wyjeciu go z pieca zaczal sypac go pod siadke i dopiero go wywozi gdy usypie wieksza kupke. Moje golabki maja caly czas dostep do kamyczkow ale owe kamyczki nie mialy szans z popiolem. Poprosilem sasiada o zmienienie miejsca wysypywania popiolu, przeniosl je w drugi koniec podworka. No ale nic to nie pomoglo, wiec ograniczylem wyjscia golebi i staralem sie je w tedy pilnowac. Ale i tak troszke zawsze podjadaly. W koĂącu przestalem i dalem im swobode przeciesz jadly go juz tyle i nic im nie bylo. Teraz minelo juz kilka miesiecy i nadal sa zdrowe. W zwiazku z tym mam pytanie czy w poÂźniejszym czasie popiol moze im jakos zaszkodzic?
- Tomek_Kulc
- Kontakt:
- Tomek_Kulc
- Kontakt:
Z tego co mi wiadomo to popiol nie jest weglem drzewnym. Natomiast podiolem temat szkodliwosci popiolu bo mnie to zaciekawilo zawsze myslalem ze jest on szkodliwy i kazdy moj znajomy tak twierdzil. A moje golebie jedza juz do pare miesiecy i jak na razie nic im nie jest. Nie mam wyksztalcenia wetaryjnego wiec moze czeka mnie jakas niepodzianka. Jak na razie to zkorzystam z rady zbitera bo nie chce dluzej ryzykowac zdrowia moich golebi.
- jan kowalczys
- Kontakt:
- Tomek_Kulc
- Kontakt:
- jan kowalczys
- Kontakt:
- Tomek_Kulc
- Kontakt:
Problem na razie rozwiazalem w ten sposob ze jak sa wypuszczane to albo ja albo moj tate je pilnujemu i jak tam ida to odrazu sa ploszone. Z drugiej strony ja mam piec na ekogroszek i chodzi on przez caly rok moze popiol z niego podawalbym czesciawo pawika skoro jest nieszkodliwy. Musze jeszcze to przemyslec moze przetestuje go na jednej jednym golebniku i jak nic im ni bedzie to bede podawal go wszystkim.
- jan kowalczys
- Kontakt:
- Norbi.hodowca karierow.
- Kontakt:
Witam. ja dla moich golebi daje popiol i grit, golebie jedza je w takiej samej ilosci i nic im nie jest. Popiol przygotowuje w ten sposob ze spalam niewielka ilosc drewna np.swierkowe w grilu i podaje go golebiom. Jedza taki popiol od dawna i nic im nie jest, mozesz zrobic tak jak ja to sie przekonasz. Pozdrawiam. Norbi
- Tomek_Kulc
- Kontakt:
Panowie popiol ten ktory ja podaje a mianowicie z eko groszku nie szkodzi golebia. Wola go nawet od gritow. Obecnie podaje go wszystkim golebiom. Mysle ze inaczej sprawa ma sie z popiolem z normalnych piecow gdzie spala sie roznego rodzaju smieci. Chociaz moje golebie tak jak pisalem wczesniej jadly taki i nic im nie bylo.