Witam.Ad.Optimus o to mi chodzi,żeby było ostro.Jak nie będzie ostro,będzie nudno.Jak będzie nudno nikt nie będzie chciał czytac i wchodzic na forum.Logiczne? Teraz Ty piszesz" nuda idę spac".A kilka postów wcześniej" dałem synowi stówę aby tylko dorwac się do kompa".To jak jest z tą nudą?Czyli moje prowokacje przynoszą efekty.Wzbudziłem emocje i zainteresowanie.To przemyślana taktyka zaatakowac mocnego kozaka i nawiązac ostrą polemikę.Tylko walka dobrych zawodników wzbudzi zainteresowanie.Walka cieniasów pozostanie bez echa.Atakuję też młodych,zakpię wyszydzę,ośmieszę.To też celowe.My(doświadczeni hodowcy) jesteśmy tu sitem.Sitem oddzielającym ziarno od plew.Jeden się zdenerwuje i da sobie spokój z gołębiami.Krzyżyk mu na drogę.Drugi (a jest ich mniejszosc) nawet jak go wkurzę to powie "Opal ty głupku mów co chcesz a ja i tak będę hodował bo kocham ptaki".Jeżeli jest ambitny, drugi raz nie da się zrobic w konia.On wróci ponownie na forum, jednak zanim zada inne pytanie dokładnie je przemyśli.Poczyta, popyta.Przygotuje się do dyskusji.Nikt nie lubi gdy robi się z niego idiotę.To boli najbardziej.Boli więc zostaje w pamięci.I o to mi chodzi,żeby zapamiętał.Jest wielu młodych na forum,których obserwuję od kilku lat.Aż miło się czyta ich posty.Teraz to hodowcy pełną gębą.A na początku nikt im też na forum nie ułatwiał,wręcz przeciwnie.Jednak zostali i hodują.Ci co weszli kilka razy i więcej się nie pokazali pewnie już ptaków nie hodują..Nie kieruje swoich postów do dziadziusiów i doświadczonych hodowców.Oni maja swoją wiedzę i swoje nawyki.To prawie niewykonalne aby zmienic ich podejście do hodowli.Tyle lat hodowali gołębie i było wszystko cacy to co im jakiś Opal może doradzic.Nic.Czy na pewno?Ja też hodowałem 40 lat ptaki według tych samych reguł jak oni.Jednak miałem to szczęście,że spotkałem mądrych ludzi,którzy potrafili mi otworzyc oczy.To było krótkie i dosadne "Opal ty nie lecz ,ty zapobiegaj stary durniu".Zrozumiałem.Jeżeli ja z takim bagażem złych nawyków potrafiłem w krótkim czasie zmienic całkowicie podejście do hodowli ,to młody gdy mu wytłumaczysz co i jak będzie od początku postępował prawidłowo.Ten młody,który kocha ptaki i jest ich miłośnikiem.Dla pozostałych zafascynowanych hodowlą na krótko.Kupujących ptaki dla kaprysu,kupujących bo kolega ma, ma byc to nasze sito.My mamy ich odsiewac.Na co nam choroby i koki.Po co jest to forum?Nie po to by przyciągnąc do gołębiarstwa rzesze(tym niech zajmuje się związek) a po to by oddzielic ziarno od plew.Piszesz,że strzeliłem sobie samobója pisząc o prowokacji.Zrobiłem to celowo.Wściekły gdy to przeczytał od razu zmienił ton dyskusji.W postach umieszczał uśmiechnięte ludziki.Chciał pokazac,że jest spokojny i nie dam rady wyprowadzic go z równowagi.Dyskusja z emocjonalnej stała się merytoryczna.Pomyślał o "cwaniaczku to ty mnie podpuszczasz nie bój się nie dam się zrobic w konia będę ważył każde słowo".Jego posty nagle stały się rzeczowe i logiczne.I o to mi chodziło(znowu manipulacja).Czy swoją taktyką deprymuję i zniechęcam innych do zabierania głosu w dyskusji.Teraz tak, wiem o tym.To też swojego rodzaju sito.Chcesz dyskutowac przemyśl każde słowo.Chcesz zabrac głos to bądż pewny,że wiesz w 100%co mówisz.Tylko tak można podnieśc poziom tego forum.Inaczej to zrobi się tu magiel gdzie wymienia się ploty i przysrywa jeden drugiemu.Zwłaszcza w temacie choroby bardzo istotne jest aby wypowiedż była wyważona a diagnoza trafiona,w innych tematach zła podpowiedż nie niesie w sobie nieodwracalnych skutków.Piszesz o ekonomi.Tu mamy wielkie pole do popisu.Jak zastąpic koszmarnie drogie preparaty równie skutecznymi i tanim zamiennikami.Jak korzystac z natury?Gdzie leki czy witaminy są praktycznie za darmo.Najlepszy przykład doksycyklina(chociaż młodziaki za antybiotyki niech się samodzielnie nie biorą) można kupic horrendalnie drogie ornispecjal czy ornitabs a można za śmieszne pieniądze nabyc u weta doksy dla indyków .Trzeba tylko wiedziec jak obliczac dawkowanie.To tylko przykład ,takich produktów jest wiele i każdy z nas może jakiś podac.Wymieniajmy się takimi informacjami.Po drugie najtaniej jest wtedy gdy ptaki nie chorują.Jak zapobiegac tego uczmy młodych.Piszesz o sekcie Opala a ja Ci odpowiem,że nikt nie jest prorokiem we własnym kraju i wiele wybitnych jednostek doceniono dopiero po śmierci

.Może związek postawi mi pomnik
Ad.Wsciekły .Wątroba ma bardzo dużą zdolnośc regeneracji,dlaczego od razu piach?
Ad.Papier .Andrzejku nikt nie jest nieomylny.Widziałeś kariery z Dortmundu ?To napisz kilka słów.
Pozdrawiam.