Jestem nowy na forum, jednak hodowlą gołębi zajmowałem się przez 3 lata...teraz miałem trzy lata przerwy (studia) lecz teraz znów mam możliwość kontynuowania swojej pasji

Docelowo chcę mieć dwa gołębniki-jeden na rasy lotne-drugi na gołębie typowo ozdobne słabiej latające.
Mam stary gołębnik, jednak budowałem go w wieku 16lat i powiedzmy że nie umiałem tyle co teraz

Zwracam się do bardziej doświadczonych hodowców o radę....czy przebudować stary gołębnik???(powyrzucać wszytko co jest w środku-ścianę tą z deskami obłożyć płytą-sklejką lub osb i zrobić porządne siodełka i cele lęgowe)??? Czy lepiej od nowa zbudować gołębnik w nowym miejscu(bliżej domu, ponieważ stary jest na drugim końcu podwórka). Jeśli zrobić nowy to z której strony budynku?w wyższej czy niższej części??? (Drzewa które przeszkadzają będą wycięte).
Pierwsze trzy zdjęcia przedstawiają budynek:
1.

2.

3.

Zdjęcie przedstawia możliwe wychodki z gołębników
4.

5.

Zdjęcie przedstawia wychodki ze starego gołębnika (po prawej) i nowego (po lewej)
6.

zdjęcie przedstawia projekt nowego gołębnika w niższej części dachu:
7.

Zdjęcie przedstawia projekt gołębnika w wyższej części dachu:
8.

Zdjęcie przedstawia stary gołębnik:
9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

Mam prawie pół roku na wykonanie odpowiedniego domu dla swoich pupili więc proszę o rady w jaki sposób to prawidłowo wykonać