Gołębnik z płyt OSB
Gołębnik z płyt OSB
Witam
Niedługo planuję wybudować drugi gołębnik, tym razem chcę go postawić z płyt OSB.
Dach oraz podłogę zrobię ze zwykłych tradycyjnych desek.
Mam pytanie odnośnie płyty OSB czy 8 mm to nie za mała grubość? Moim zdaniem wystarczy gdy w przyszłości obiję papą, bądź blachą z zewnątrz.
Można na ten temat wiele dyskutować i zapewne wielu z was będzie miało odmienne zdanie, lecz chcę tylko wiedzieć jak wy byście postąpili.
Pozdrawiam.
Niedługo planuję wybudować drugi gołębnik, tym razem chcę go postawić z płyt OSB.
Dach oraz podłogę zrobię ze zwykłych tradycyjnych desek.
Mam pytanie odnośnie płyty OSB czy 8 mm to nie za mała grubość? Moim zdaniem wystarczy gdy w przyszłości obiję papą, bądź blachą z zewnątrz.
Można na ten temat wiele dyskutować i zapewne wielu z was będzie miało odmienne zdanie, lecz chcę tylko wiedzieć jak wy byście postąpili.
Pozdrawiam.
Re: Gołębnik z płyt OSB
Witam!
Sam właśnie jestem w trakcie przebudowy gołębnika i robię go z płyt OSB.
Co do twojego problemu to jeśli szkielet zrobisz jakiś to 8mm wystarczy-jeśli bez szkieletu to na pewno konstrukcja będzie za słaba! ja robię szkielet i na to płyty OSB grubości 12mm-są niewiele droższe od tych cieńszych a stabilniejsze i trudniej je przegryźć jakiemuś drapieżnikowi
Sam materiał OSB wydaje się być idealny
jest twardy,suchy,wytrzymały, łatwy w montażu.
Sam właśnie jestem w trakcie przebudowy gołębnika i robię go z płyt OSB.
Co do twojego problemu to jeśli szkielet zrobisz jakiś to 8mm wystarczy-jeśli bez szkieletu to na pewno konstrukcja będzie za słaba! ja robię szkielet i na to płyty OSB grubości 12mm-są niewiele droższe od tych cieńszych a stabilniejsze i trudniej je przegryźć jakiemuś drapieżnikowi

Sam materiał OSB wydaje się być idealny

Oczywiście że szkielet to podstawa budowy.
Na początek wcześniej wspomniany szkielet wspomagany kątownikami, następnie montaż po przez wkręty płyt OSB.
Pozdrawiam.
Na początek wcześniej wspomniany szkielet wspomagany kątownikami, następnie montaż po przez wkręty płyt OSB.
Pozdrawiam.
Jeśli nie masz możliwości zrobić z grubszej-może być 8mm...Jedak jeśli jeszcze nie kupiłeś dołóż te 10zł do płyty i kup 12mm 

.
Ostatnio zmieniony pt gru 18, 2009 11:05 am przez Slawek, łącznie zmieniany 1 raz.
A gołąbki nie ?
Nie buduję z płyt tylko ze zwykłych desek.
Dziś zacząłem pracę, konstrukcja stoi i połowa podłogi zrobiona.
Rozmiarów gołębnika nie mierzyłem jeszcze, nie jest on mega duży ponieważ to już drugi i nie potrzebowałem większego.
Jak znajdę czas podam wymiary, być może także zrobię jakieś zdjęcia.
Pozdrawiam.
Dziś zacząłem pracę, konstrukcja stoi i połowa podłogi zrobiona.
Rozmiarów gołębnika nie mierzyłem jeszcze, nie jest on mega duży ponieważ to już drugi i nie potrzebowałem większego.
Jak znajdę czas podam wymiary, być może także zrobię jakieś zdjęcia.
Pozdrawiam.