Witam.Fakt,że te kolory są też u nas.Nawet niedawno była taka samica na fotogiełdzie.Jack pyta co mogę powiedzieć o tych karierach.Napiszę tak.Mam u siebie czarnego samca z 2007 roku.Podobno miał "championa" w Lipsku.Trafił do mnie od Lajosa Szabo.Jednak ptak jest z niemiecką obrączką.I wiecie co?Nic specjalnego.W tym roku pójdzie do ludzi.Młode po nim takie sobie(miał dwie samice).Ptaki niemieckie mają bardzo dobre głowy.Ich wzorzec bardzo mocno punktuje prawidłowe głowy .To bardzo dobrze.Przecież to brodawczaty.Jednak mam wrażenie,że niemieccy hodowcy trochę odpuścili sobie szyje i nogi.Postawy i figury tych gołąbków niby prawidłowe,jednak brak im smukłości i wysokości.A przecież karier narysowany w ich wzorcu jest wysoki i smukły.Brak tym ptakom wyglądu "dumnego orła" ,jak napisał kiedyś Papier.Janek Śliwowski powiedziałby-"gołąbek bez smaku".Ja powiem: "ptaki bardzo dobre ,jednak nie w polskim typie.".Mam czarnego po ptakach Wieśka Walkiewicza,mam czarnego po ptakach Janka Żóltowskiego i te ptaki są dla mnie o niebo lepsze, niż ten niemiecki.Młode po nich to pierwsza liga.Młode po niemieckim samcu,poprawne i nic więcej.Co do białych to cały czas szukam bardzo dobrej samicy.Jednak podejrzewam,że będę ją musiał sam wyhodować.Może z tych młodych coś mi przypasuje.Sebastian napisał,że niemieccy hodowcy po wizycie w Polsce stwierdzili,że czeka nas jeszcze dużo pracy.Przed nimi też sporo roboty..Strona,do której link zamieścił Gołębiewski to strona czołowego hodowcy niemieckiego.Czesto tam zaglądam.Jednak w tych ostatnio zamieszczonych zdjęciach młodych nie widzę żadnej rewelacji.No może ten czarny.Jednak musiałbym go porównać w naturze ze swoimi młodymi czarnymi.Ze zdjęcia trudno określić wysokość ptaka.Brak porównania.Jeżeli nic nie stanie na przeszkodzie to pojadę na europejską,wtedy bedę mógł coś sensownego napisać.Pozdrawiam.