Ruszt

raku

Ruszt

Post autor: raku » sob sty 13, 2007 1:18 pm

Koledzy Mysle o zakupie turkotow i chcialbym przygotowac najpierw im golebnik. Tzn. chodzi mi dokladnie o ruszt. Co proponujecie? Ja wymyslilem sobie ze wykonam go z listewek drewnianych. Oczywiscie odpowiednio wytrzymalych. Prosilbym o ustosunkowanie sie do mojej wypowiedzi badÂź podsuniecie jakiegos innego pomyslu.

Awatar użytkownika
jan kowalczys
Posty: 296
Rejestracja: pn gru 26, 2005 6:34 pm
Lokalizacja: GdaĂąsk
Kontakt:

Post autor: jan kowalczys » ndz sty 14, 2007 1:18 pm

Zalezy jakie bedziesz hodowal Turkoty z lapciami czy bez. Bo jezeli z lapciami to moim zdaniem ruszt to pomylka . Ja mam Turkoty na podlodze betonowej gladkiej stosuje Suchomix z odrobina zwiru. Jest to latwa podloga do sprzatania i zawsze jest czysta . :!: :shock:

raku

Post autor: raku » ndz sty 14, 2007 2:32 pm

Oczywiscie mysle o turkotach z lapciami. To znaczy w sezonie legowym to im przytne wlasciewie to chodzi w zime. Chcialbym zeby w tedy w pelni sie prezetowaly a z zabrudzonymi lapciami to raczej marny widok. Kol. Janku dlaczego odradzasz ruszt?

Awatar użytkownika
jan kowalczys
Posty: 296
Rejestracja: pn gru 26, 2005 6:34 pm
Lokalizacja: GdaĂąsk
Kontakt:

Post autor: jan kowalczys » ndz sty 14, 2007 8:50 pm

A to dlatego ze jest rzecza niemozliwa zeby na ruszcie lapcie sie nie polamaly.Praktycznie Turkoty w okresie wystaw od listopada do lutego powinny miec lapcie w idealnym stanie. :!:

Zjak
Posty: 1676
Rejestracja: pn gru 11, 2006 6:47 pm
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: Zjak » pn sty 22, 2007 6:27 pm

Gdzies w internecie widzialem lapciate chowane na ruszcie z siatki drucianej o malych oczkach. Jesli jestes tym zainteresowany to odszukam te strone i podam linka, o ile pamietam byla to hodowla w Polsce.

Natomiast ruszt drewniany odradzam bo bedzie ciagle wilgotny, a to powoduje gnicie i plesnienie drewna /higiena/.

Pozdr.

raku

Post autor: raku » pn sty 22, 2007 8:19 pm

Na razie mysle o piasku. Zabaczymy jak to wszystko sie sprawdzi.

Awatar użytkownika
C a m a r o
Posty: 28
Rejestracja: śr maja 17, 2006 10:24 am
Kontakt:

Post autor: C a m a r o » ndz sty 28, 2007 1:21 pm

Najlepszym rozwiazaniem dla golebi lapciatych nie jest ruszt , nie jest pisek, tylko podloga dosc grubo wyscielona trocinami !!!Na ruszcie mialem za duzo strat w lapciach.Bylem u kolegi w niemczech i tam podpatrzylem trocinki,hoduje on turkoty vogtlandzkie na pieknych wielkich i czystych lapciach!!!

Awatar użytkownika
Tomek_Kulc
Posty: 132
Rejestracja: czw lut 02, 2006 4:09 pm
Lokalizacja: Gorzkowice
Kontakt:

Post autor: Tomek_Kulc » wt lut 06, 2007 8:59 pm

No tak tylko ze trociny raz ze pyla a dwa ze zaraz sie znajda w katach.

Awatar użytkownika
C a m a r o
Posty: 28
Rejestracja: śr maja 17, 2006 10:24 am
Kontakt:

Post autor: C a m a r o » sob lut 10, 2007 11:39 am

wieksze trociny tak nie pyla. a problem trocin w katach rozwiazuje sie grabiami
GdaĂąski Wysokolotny, NDL Sroka

ODPOWIEDZ