sprzątanie
sprzątanie
Raz na jaki czas sprzątacie w gołębniku/ach i czy dajecie coś na spód np. słomę ??
Pozdrawiam Damian 

Re: sprzątanie
Tylko jak gołębie młode mają. w zimę nie kładę.
WITAM.Sprzątam codzienie rano i wieczorem.
-
- Kontakt:
Ja staram się sprzątać gołębniki codziennie, jeśli nie mam czasu to co dwa dni ale to już jest maksimum. W podłogę wcieram dezosan wigor według mnie bardzo dobry preparat do suchej dezynfekcji, stosuję także virkon ale rzadziej.
Pozdr.
Pozdr.
W.K
Wieczorem opróżniam szuflady, a raz w tygodniu najczęściej w sobote czyszcze pod rusztami i posypuje" kredal". Dezynfekcja raz na dwa tygodnie profilaktycznie.
- arek5959
- Kontakt:
Ja sprzątam raz na 2-3 dni a w trakcie pierzenia i młodzików co dzień.
Gorzej jest w mrozy bo na siodełkach zamarza kał że siekierom nie jest łatwo
Gorzej jest w mrozy bo na siodełkach zamarza kał że siekierom nie jest łatwo

-
- Kontakt:
W mrozy to ja w ogóle nie sprzątam, jest to wręcz nie możliwe. Czekam na odwilż i wtedy sprzątam 

W.K
Przyznaje się w tego roczne mrozy również odpuściłem sobie sprzątanie w gołębniku mamek ...(szkoda mi było wyposażenia i podłogi ).
Natomiast w gołębnikach krótko dziobów ,sprzątałem dzień w dzień
Dwa gołębniki każdy 3 na 3 ...zajmowało mi to 20min.
Lepiej się sprząta w mrozy niż w lato ,ale jest podstawowy warunek ................
Ptaki muszą być zdrowe ,aby mogły robić zdrowe ,o odpowiedniej konsystencji KUPKI

Natomiast w gołębnikach krótko dziobów ,sprzątałem dzień w dzień
Dwa gołębniki każdy 3 na 3 ...zajmowało mi to 20min.
Lepiej się sprząta w mrozy niż w lato ,ale jest podstawowy warunek ................
Ptaki muszą być zdrowe ,aby mogły robić zdrowe ,o odpowiedniej konsystencji KUPKI

Ja sprzątam w gołębniku co 2-3 czasami co 4 dni, myślę że częstsze sprzątanie jest wskazana tylko w przypadku przegęszczenia z gołębniku. Oczywiście w czasie wysypu młodziaków czasami naprawdę trzeba sprzątać co dziennie 

- arek5959
- Kontakt:
Darecki ma racje, jak ptaki są zdrowe i odpowiednio żywione to zrobią ładną kupkę i przez to dużo szybciej, łatwiej sprzątać 

Ostatnio rozmawiałem z kolega i mówił mi o jak to nazwał ,,sadzach " podobno poprawiają konstytucję kupki zapobiegają biegunką itd. A co za tym idzie łatwiej by się sprzątało . W sobotę zamierzam zakupić i wypróbować o ile dobrze kojarzę to chyba to http://www2.biofaktor.pl/?go=produkt&id=130

jarooo-24.flog.pl
-
- Kontakt:
Kał powinien być odpowiedni, to podstawowy wyznacznik zdrowia. Jest bardzo wiele preparatów poprawiających konsystencję kupek
. Ja osobiście polecam podawanie maślanki, 1l maślanki na 2l wody, bardzo skuteczne.

W.K
Czyli przekładając kwas mlekowy zawarty z maślance automatycznie zakwasza wodę jeśli dobrze rozumuję, oczywiście maślanka zawiera bardzo dużo białka, ale ma własnościowi regulujące układ trawienny i wydalniczy czyli poprawia perystaltykę jelit oraz jest doskonałym probiotykiem, który zawiera żywe kultury bakterii. Nie stosowałem nigdy, ale pewnie trzeba spróbowaćGarłacze :) pisze:Kał powinien być odpowiedni, to podstawowy wyznacznik zdrowia. Jest bardzo wiele preparatów poprawiających konsystencję kupek. Ja osobiście polecam podawanie maślanki, 1l maślanki na 2l wody, bardzo skuteczne.

Przepraszam że w tym temacie, ale chciałem tylko zapytać czy dobrze reasumuje ;p
Pozdr. Paweł Z.
http://golebie.sarzyna.org/
http://golebie.sarzyna.org/
Witam. Nieraz było pisane o dezynfekcji gołębnika za pomocą palnika (ognia). A czy można zastosować opalarkę elektryczną, może ktoś to praktykuje ?
Ja uzywam opalarki elektrycznej. Polecam.
Opalarka elektryczna wytwarza temperaturę poprzez jakiś przewód grzewczy umieszczony w środku jeśli mnie moja głowa nie myli, więc nie jest to takie skuteczne jak żywy ogień z palnika który dociera skuteczniej we wszystkie zakamarki spalając nawet resztki jakiegoś pyłu. Moim zdaniem nie da się zastąpić palnika z którego ogień pokrywa każdy centymetr powierzchni po której go kierujemy opalarką która raptem daje gorące powietrze.
- arek5959
- Kontakt:
Zasada pracy opalarki jek tak sama jak w suszarce do włosów, różnią się tylko temperaturą strumienia cieplnego, opalarka ma kilkukrotnie wyższą temperaturę i kilkukrotnie pobiera większy prąd!
Ja biorę propan butan, przewód do butli i pistolet od kompresora. Jak zwolnię spust to pali się mały płomień a jak nacisnę spust to płomień jest większy, zależy od siły nacisku na spust to reguluję płomień. Bardzo fajnie z tym się pracuje, szybko, tanio i skutecznie
Ja biorę propan butan, przewód do butli i pistolet od kompresora. Jak zwolnię spust to pali się mały płomień a jak nacisnę spust to płomień jest większy, zależy od siły nacisku na spust to reguluję płomień. Bardzo fajnie z tym się pracuje, szybko, tanio i skutecznie

- Jarek Siedlecki
- Kontakt:
Tę konsystencję pewnie poprawia żelatyna wieprzowa dodawana łopatami do sklepowej maślanki przez zakłady mleczarskie.Garłacze :) pisze: Jest bardzo wiele preparatów poprawiających konsystencję kupek. Ja osobiście polecam podawanie maślanki...

Sterylizacja w więc wyjałowienie czyli zniszczenie form żywych i przetrwalnikowych mikroorganizmów w tym oczywiście pożytecznych bakterii.

Dirko
http://allegro.pl/motyl-warszawski-czar ... 74828.html ostatnia fota 

jarooo-24.flog.pl