Dzień dobry,
Pierwszy raz korzystam z forum, a więc proszę o wyrozumiałość.
Mam pewne pytania, może będziecie w stanie pomóc. Na moim balkonie osiedliły się dzikusy.
Wywaliłem im gniazdo jednak po nocy patyki pozbierały i na nowo je odbudowały, odpuściłem więc i mam w nim już 2 jajka. Jako że lubie zwierzęta nie mam zamiaru z nimi walczyć, a okres naszego wspólnego mieszkania chciałbym żeby każdy miło wspominał.
Czytałem trochę fora, jednak brak mi doświadczenia. Proszę o praktyczne wskazówki.
1) Czy mogę obok ich gniazda, położyć płytkę na robaki żeby ewentualnie pozbyć się ich jak już będą młode.Czytałem że w gołębnikach praktykuje się wieszanie takich rzeczy. Ulży im to, a moje mieszkanie uchroni przed potencjalną inwazją.
Narazie jest bardzo czysto, aż się dziwie postom i osobom które to piszą , że one robią taki syf.
2)Mamy obecnie wysyp kleszczy, wpadłem na taki pomysł, żeby obok gniazda kupić i położyć obroże dla psów, co o tym myślicie?
3)Kąpiel, Czy zrobienie kąpieli, o ile one będą na nie chętne ma sens. Fajnie byłoby mieć czyste pozbawione potencjalnych choróbsk ptaki.
Jakie proporcje sól+ ocet i ile wody nalać do miski,Tak żeby miały do pasa, do lini nóg, woda ciepła?
4)Odrobaczenie, czy są jakies suplementy do prewencyjnego odrobaczenia które podaje się do jedzenia? Moje gołębie mają miskę z wodą jednak nie korzystają z niej.
5)Karma, jest lato mają dużo pokarmu, jednakże czasami fajnie im coś sypnąć zobaczyć jak jedzą. Próbowałem dać im pęczak, słonecznik, bardzo im smakuje, płatki owsiane wcale.
Jak sprawa ma się z grochem łuskanym, czy muszę go namoczyć czy dawać suchy?
ps. Dlaczego na ogłoszeniach o gołębiach wszędzie są zdjęcia oka ?
Jaromir.