Giełda Sompolno
Giełda Sompolno
Witam
Czy ktoś wie cokolwiek na temat giełdy w Sompolnie?
W jakie dni jest, jak poziom ptaków?
Ktokolwiek był i poleca?
Pozdrawiam
Czy ktoś wie cokolwiek na temat giełdy w Sompolnie?
W jakie dni jest, jak poziom ptaków?
Ktokolwiek był i poleca?
Pozdrawiam
Re: Giełda Sompolno
W Polsce, niedaleko Konina i Koła. Tamtejsi lokalni hodowcy tam jeżdżą i nawet sobie tą giełdę chwalą, ja osobiście nigdy nie byłem, nie wiem też, w jakie jest dni.Biorąc pod uwagę wielkość miejscowości, będzie tam kilkunastu hodowców i handlarzy z ptakami, nie spodziewałbym się więcej niż dwudziestu w pełni sezonu, ale mogę się mylić. Biorę za punkt odniesienia porównanie z takimi giełdami jak Konin, Sieradz czy Zduńska wola, gdzie kilkunastu hodowców ( z których większość to handlarze) to już ogromny tłum, a są to miasta wielokrotnie większe niż Sompolno.
Witam
giełda razem z jarmakiem w czwartek po 20 każdego miesiąca. Ptaków i hodowców dużo. Dużo więcej niż np. w Koninie. Myślę że jedna z największych giełd w okolicy. Jakość ptaków raczej średnia. Trochę lepiej z pocztowymi u łapaczy. W ozdobnych dominują stare tradycyjne rasy: werfelki, krymki starego typu, bociany, blauwindry... trochę rysia i kinga. Z lotnych trochę murzynków, srebrniaki kilka szt. słabej jakości...
pozdrawiam
giełda razem z jarmakiem w czwartek po 20 każdego miesiąca. Ptaków i hodowców dużo. Dużo więcej niż np. w Koninie. Myślę że jedna z największych giełd w okolicy. Jakość ptaków raczej średnia. Trochę lepiej z pocztowymi u łapaczy. W ozdobnych dominują stare tradycyjne rasy: werfelki, krymki starego typu, bociany, blauwindry... trochę rysia i kinga. Z lotnych trochę murzynków, srebrniaki kilka szt. słabej jakości...
pozdrawiam
Czyli ze raz w miesiącu, jak jarmarki w Turku czy Kole? Chyba się wybiorę z ciekawości.
Tak raz w miesiącu. Ja osobiście jak tylko mogę to staram się tam podjechać i pooglądać...
pozdrawiam
pozdrawiam
Nie ukrywam, że jestem nastawiony na ptaki z ras krótkodziobych typu motyl warszawski, krymka białostocka.
Obawiam się z tego co czytam, że może być z tymi rasami problem.
Obawiam się z tego co czytam, że może być z tymi rasami problem.
Jeśli chodzi o te rasy, to najbliżej będziesz miał Płońsk lub Skierniewice. Chyba że zadowalają Cię koki.