GOŁĘBIE BEZRASOWE-OKAZY
GOŁĘBIE BEZRASOWE-OKAZY
Witam założyłem ten temat po to, byście umieszczali tu zdjęcia gołębi bezrasowych, krzyżówek i mieszańców. Wiem ,że niektórzy pomyślą, że zaśmiecam forum,ale gołębie rasowe możemy oglądać wszędzie, a takie mieszańce potrafią być naprawdę ładne i rzadko mozna je oglądać.przy zdjęciu prosze pisać z jakiego mixu gołąb pochodzi. DZIĘKI ZA WSZYSTKO!!!!!!!!!!!!!
Re: GOŁĘBIE BEZRASOWE-OKAZY
Są to mieszańce, Już ich nie posiadam ponieważ nie hoduję już gołębi długodziobych.
A po jakich rasach te gołębie są
To wygląda jak mix bagdety z rzeszowiakiem
Milo117 wiem na jakiej podstawie mówiłeś że jest to mix bagdety z rzeszowiakiem, bo widziałeś na zdjęciu bagdety i rzeszowskie. Nie wiem po jakich one były gołębiach, bo je miałem jako mamki dla niemieckich wystawowych, A jak nie miałem od jakich podłożyć to chowały swoje młódki. Dostalem je od kolegi.
Bardzo ładne ptaki takie unikalne 

Ostatnio zmieniony wt maja 31, 2011 9:27 pm przez marcin99, łącznie zmieniany 1 raz.
Właśnie dziś wszedł pod moja nieobecność
do mojego gołębnika taki oto "okaz".W związku z istniejącym tematem wrzucam zdjęcie. Może myle się, ale sądze, że jest to "bezrasowiec". Chyba, że...myle sie, ale...tak czy siak paskuda...nie rozumiem jak można pozwolic na mnożenie sie takich oryginałów...

Aż taki paskudny nie jest 

juz widzialem takie kilka razy na rynku ale o nazwe nie pytalem
Ja widziałem takie na wystawie we Warszawie.Przedtem jeszcze był artykuł o tych ptakach we "Wolierze". A w ogóle to od chyba 30 lat widuję takie na targowiskach. Kiedyś to był kok, typowy gołąb pod kij i na mamki, teraz to nowa rasa: warszawski lotny.Mieszanina srebrniaków, murzynków lotnych i bocianów, może z domieszką czegoś jeszcze.
U nas na nie potocznie mówi się blajkopy. Bardzo lotne gołąbki. Kiedyś chętnie hodowane. Znajomy opowiadał mi pewną anegdotę z nimi związaną, otóż trzymało się takie blajkopy, bo jak się z daleka spojrzało to wyglądało jakby się jasne ganiało. Gorzej jak siadł do sąsiad na dach i się z bliska spojrzało, wtedy było wielkie zaskoczenie tymi jasnym 

golebie.wombat.fc.pl
Reasumjąc...wstawiłem do tematu BEZRASOWCE, "rasowego" gołębia. Mam nadzieje, że koledzy wybaczą
...swoja drogą...pamietam jak z ojcem swoim jeszcze wspólnie cieszyliśmy sie gołebiami, wówczas jak wszedła jakis taki "rasowiec" funkcjonowała wówczas unwersalna nazwa...typler
..za co Kolegów posiadających owe ptaki pzepraszam
...ale rzeczywiście tak było ...przynajmniej u nas w Warmińsko-Mazurskim.
P.S. Podtrzymuje swoją opinie...PASKUDA

P.S. Podtrzymuje swoją opinie...PASKUDA

Zjak niestety się pomylił. Bocian warszawski swoją drogą był wystawiany, ale były także warszawskie lotne. Akurat w tym roku były prezentowane koroniaste, ale przeważnie spotykane są gładkogłowe. Bocian warszawski, w swojej pierwotnej formie znany pod nazwą bocian masłowy jest zawsze jednobarwny,obowiązkowo z dużymi łapciami, a warszawskie lotne są plamiste, przeważnie na tle srebrnym lub niebieskim, ale bywają też płowe i czerwone.
Niestety, mogłem się nie pomylić. W katalogu z wystawy występuje tylko w wolierze.
Pozdr.
Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl
Tak, były pokazane w wolierze jako pokaz.
Już wtedy były pokazane:

Ale rasą jeszcze nie są uznane tak jak widyny, kasztany i szablaki. Rozwija się twórczość rasowa.
Pozdr.

Ale rasą jeszcze nie są uznane tak jak widyny, kasztany i szablaki. Rozwija się twórczość rasowa.
Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl
To właśnie to. Dobrze, że ktoś wziął się na poważnie za stare, zapomniane nieraz rasy, bo to nasze narodowe dziedzictwo. W tej dziedzinie powinniśmy brać przykład z Niemców. Oni dbają i szanują swoje rasy, każdemu kokowi dorobią wzorzec i są na całym świecie szanowani za to , że są twórcami wielu ras. U nas stare, polskie rasy idą w zapomnienie i są przez naszych hodowców pogardzane.
Krzysiek masz rację Polacy trochę powini wziąść przykład z Niemców . Wiele jest takich ras niby polskich a jak by tak dokładnie poszperał to się okaże że niemcy mają coś wspólnego z tą rasą
Niezupełnie to miałem na myśli. Niemcy przyznają się do wielu ras, z wyhodowaniem których nie mieli nic wspólnego lub zgoła niewiele. Jako własne uznają rasy wyhodowane wspólnie z hodowcami innych narodów ( Z Polakami, Czechami, Rumunami). Nie tylko dbają o rasy własne ale tam gdzie mogą przywłaszczają obce. Nasi hodowcy nie szanują starych polskich ras i w tym powinni brać przykład z hodowców niemieckich.
Gołąb zdecydowanie bezrasowy, może nie okaz, ale przyjemny dla oka, ma coś koło miesiąca.
http://img217.imageshack.us/img217/6849/30052011455.jpg
http://img855.imageshack.us/img855/6853/30052011449.jpg
Zdjęcia już zmniejszone, ale nadal nie mogę wstawić bezpośrednio
http://img217.imageshack.us/img217/6849/30052011455.jpg
http://img855.imageshack.us/img855/6853/30052011449.jpg
Zdjęcia już zmniejszone, ale nadal nie mogę wstawić bezpośrednio

dlaczego nie okaz? przeciez to bardzo przystojny ptaszek szczególną uwagę przyciąga jego ubarwienie chyba ze 3 kolory
a czy można wiedzieć kto jest jego rodzicami?

gołąb pokazany przez pana wydmina w moich okolicach nazywany jest ''łają''. jest to krzyżówka bociana ze srebrniakiem.