bakteriologia- dobry lekarz
-
- Kontakt:
bakteriologia- dobry lekarz
Witam Prosiłbym o kontakt do dobrego weta który robi bakteriologie. W mojej okolicy nie ma takiego i chciałbym zbadać kał swoich ptaków wysyłając Go. Jeśli ktoś zna to prosiłbym o orientacyjny koszt takiej imprezy, Dziękuje i pozdrawiam.
Re: bakteriologia- dobry lekarz
Avimedica-Olsztyn koszt to o ile pamiętam 110zł, bez salmonelli
-
- Kontakt:
damianbed15 a gdzie mieszkasz ?
Ja nie proponuję robienia bakteriologii wysyłając materiał do badań. Niestety nie ma taniego sposobu na to żeby próbki dotarły w czystości do laboratorium a już na pewno nie po 1 czy 2 dniach.
Ja nie proponuję robienia bakteriologii wysyłając materiał do badań. Niestety nie ma taniego sposobu na to żeby próbki dotarły w czystości do laboratorium a już na pewno nie po 1 czy 2 dniach.
-
- Kontakt:
okolice Lublina. Gołąbie leczy mi lekarz specjalizujący sie tylko w ptakach lecz bez rezultatu. Wspominając mu o bakteriologii odbiega od tematu i robi tylko wymaz, posiew z antybiogramem czy jakos tak .Gołebie nie zdychają lecz mają takie momenty ,ze strasznie polewają. Nie moge nic na to poradzic, szukam jakiegoś innego lekarza
damianbed15 - jeśli chcesz to napisz mi na "pw", co wyszło z tych posiewów, jakie leki, jakie masz ptaki, warunki i żywienie. 

golebie.wombat.fc.pl
Na badaniach nic nie wyjdzie, bo to wirus, paramykso z objawami silnej biegunki.damianbed15 pisze:okolice Lublina. Gołąbie leczy mi lekarz specjalizujący sie tylko w ptakach lecz bez rezultatu. Wspominając mu o bakteriologii odbiega od tematu i robi tylko wymaz, posiew z antybiogramem czy jakos tak .Gołebie nie zdychają lecz mają takie momenty ,ze strasznie polewają. Nie moge nic na to poradzic, szukam jakiegoś innego lekarza
Szkoda zachodu.
felix8024 a gdzie tu mowa o paramyxo...?
-
- Kontakt:
felix8024 po czym tak sądzisz ?? Jeżeli po samym fakcie polewania to gratuluję. A może to grzyb ??
Zjak a dlaczego na pw ? Przecież to nie są wstydliwe pytania a może ktoś jeszcze pomoże.
damianbed15 bakteriologia to pojęcie ogólne. Jeżeli lekarz robi wymaz z wola na tzw płytkę Petriego z odpowiednim podłożem do hodowli bakterii to już jest to badanie bakteriologiczne. Jak coś się wyhoduje, robi się antybiogram żeby ustalić jaki antybiotyk będzie skuteczny.
Robiłeś badanie na obecność grzyba ?
Napisz coś więcej o objawach, jaka ta kupa jest jak polewają ?
Zjak a dlaczego na pw ? Przecież to nie są wstydliwe pytania a może ktoś jeszcze pomoże.
damianbed15 bakteriologia to pojęcie ogólne. Jeżeli lekarz robi wymaz z wola na tzw płytkę Petriego z odpowiednim podłożem do hodowli bakterii to już jest to badanie bakteriologiczne. Jak coś się wyhoduje, robi się antybiogram żeby ustalić jaki antybiotyk będzie skuteczny.
Robiłeś badanie na obecność grzyba ?
Napisz coś więcej o objawach, jaka ta kupa jest jak polewają ?
daleki jestem od pouczanie kogokolwiek. każdy robi to co chce.
ale iluż tu było wcześniej z problemami co robiło badania bakteriologiczne które poza drenażem kieszeni niczego wiecej nie wnosiło.
standardowo wyjdzie troche rzęsistka i koksydii.
niech kolega zrobi badania, jak wyjdzie powód biegunki nigdy juz nie będe negował słuszności badań bakteriologicznych.
ale iluż tu było wcześniej z problemami co robiło badania bakteriologiczne które poza drenażem kieszeni niczego wiecej nie wnosiło.
standardowo wyjdzie troche rzęsistka i koksydii.
niech kolega zrobi badania, jak wyjdzie powód biegunki nigdy juz nie będe negował słuszności badań bakteriologicznych.
felix8024 jeżeli badania nie ujawnią przyczyn występowania biegunki ,choroby to co?
Czy każda mokra kupa wymaga badania bakteriologicznego badania? Moim skromnym zdaniem każda zmiana karmy ,stres a nawet pogoda, lęgi itd to czynniki zależne. Ważnym wskażnikiem zdrowia stada jest stan młodych gołębi. Jak młode zdrowo rosną, nie wykazują oznak choroby to i rodzice nie wymagają pomocy. Nie należy jednak zapominać o podaniu, co jakiś czas zapobiegawczo środków na tricho i coli.