Nieznana choroba
Nieznana choroba
Zacząłem hodować gołębie od marca. Od dwóch tygodni gołębie zachowują się zupełnie inaczej. Wygląda to tak, jakby po zjedzeniu ziarna kukurydzy nie mogły przełknąć, jakby mu stało w przełyku i gołąb cofa się do tyłu, robiąc nieskoordynowane ruchy. U gołębia dorosłego trwało to cały dzień i ustąpiło. U młodego- trwało kilka dni i został wyeliminowany. Dzisiaj pojawił się podobny przypadek, proszę kolegów o poradę i pomoc.
Re: Nieznana choroba
Albo za grube ziarno kukurydzy ,nie napisałeś co to za rasa gołębi? albo trychomonaza.Chociaż może to być jakieś inne dziadostwo. Za mało innformacji ,jaki kał itp.
Szukaj a znajdziesz
To są gołebie białe: większość srebrniaków, wiedyny i krymki oraz murzyny- ok. 60szt. Zauważyłem też, że zamiast kału jest więcej wody, a potem kał. Ogólnie są dość wesołe, ale zaniepokoiły mnie objawy u 3sztuk.
Obecnie stosuję profilaktykę przeciwko zółtemu guzkowi- 5 dzień.
- arek5959
- Kontakt:
Widyny i krymki (szczególnie białostockie) z natury mogą mieć problemy z połykaniem kukurydzy.
Witaj.Krzysieek pisze:To są gołebie białe: większość srebrniaków, wiedyny i krymki oraz murzyny- ok. 60szt. Zauważyłem też, że zamiast kału jest więcej wody, a potem kał. Ogólnie są dość wesołe, ale zaniepokoiły mnie objawy u 3sztuk.
Jaka profilaktyke ?
Jest skutek?
I czemu tak szybko wyeleminowales mlodego, do konca nie wiedzac co mu jest ?!
Witam.Proszę o pomoc w ustaleniu choroby u moich gołębi.Nie mają biegunki,niektóre rano wymiotują.Padają przeważnie gołębie młode.Choroba trwa około trzy dni.Chudnie i pada.Odrobaczone były po sezonie lęgowym.
Kolego adeno masz w gołebniku. Możesz podać neomycyne , doxycyklina Norfloksacyna.
I wiele wiele innych leków działających dość dobrze. Wypadało by zrobić bakteriologię i antybiogram.
Podawaj w trakcie leczenia sodiazot na karmę i po zakończeniu coś na odbudowę flory.
I wiele wiele innych leków działających dość dobrze. Wypadało by zrobić bakteriologię i antybiogram.
Podawaj w trakcie leczenia sodiazot na karmę i po zakończeniu coś na odbudowę flory.
Miałem taki przypadek że młody gołąbek tak się właśnie cofał do tyłu.Początkowo myślałem podobnie jak Ty że coś mu utknęło,lecz robił to nawet podczas jedzenia np.samego prosa.Wyglądało to na taki odruch nerwowy,w chwili obecnej ustąpiło.
Serdecznie dziękuje.