kreciek
kreciek
Witam mam probem gdyz mam krecka u siebie trwa to juz od sierpnia.Raz na miesiac zachoruje mi jeden gołab.Nie wiem co mam robic i co stosowac?Wirkonem spryskałem gołebnik juz 4 razy i gdy wydawało sie ze jest juz dobrze i wszystko gra znowu zachorowl mi gołab.Takiego chorego zabieram z gołebnika i go likwiduje.pomocy!!!
Ostatnio zmieniony wt lis 17, 2009 8:45 pm przez adam3004, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: kręciołek
Panowie czy w tej sytuacji moge zaszczepic swoje gołebie Mycosalmovirem.Moze te co sa chore to padna ale moze innym pomoze i pozbebe sie krecka?
Re: krecik
Zaszczep ,przynajmniej bedziesz wiedział co masz w gołebniku ,bedą chore to sie posypią.
Szukaj a znajdziesz
Re: krecik
A jesteś pewny że to kręciek?
Może to salmoneloza ?
Może to salmoneloza ?
Re: kreciek
przepraszam za bład to jest kreciek inaczej paramyksowiroza.Jestem pewny ze to jest to bo wykreca szyje golebiowi i to dosc mocno.
- golebiewski
- Kontakt:
Wydaje mi się, ze to moze być to. Salmonellka jak wlezie to może siedzieć miesiącami i dawać różne objawy. Sporadycznie co jakiś czas któregoś gołębia wykręcić innym razem może wystąpić kulawizna a innym razem gołąb ,,wyschnie" I może to być jeden gołąb na miesiąc a nawet rzadziej. Nie zawsze na salmonellozę masowo padają gołębie. Paramyksowirozę kiedyś przećwiczyłem a właściwie nawet wszyscy hodowcy w moim mieście. Od momentu wystąpienia objawów gdzieś po miesiącu było po chorobie i objawów już więcej nie było. Szybko w kilka dni zachorowało z objawami jakieś 15-20% stada z czego 1-2 szt nie przeżyły. Podobnie było też i u kolegów. Cała choroba w mieście trwała gdzieś 3 miesiące i porzegnaliśmy ją na wiele lat. Najlepiej jednak jak dobrze radzą koledzy wykonać badania, żeby wykluczyć lub potwierdzić salmonellkę.
golebiewski
dziekuja za pomoc wybiore sie do mojego weterynarza juz dzwonilem do niego mowil abym przywiózł pare gołebi na obserwacje.Mam nadzieje ze on pomoze i jakos sie tego pozbede.
Na kręćka dobra jest witamina "D" trzeba ją podawać regularnie przez dwa tygodnie po jednej tabletce dziennie, albo w płynie to dwie krople na dzień i powinno przejść. Ja w taki sposób wyleczyłem u siebie chore na kręćka.
chyba witamina B a nie D
Ja swoje gołębie wyleczyłem oliwą z oliwek + witamina B
Gemu$ pisze:Ja swoje gołębie wyleczyłem oliwą z oliwek + witamina B
a w jakich proporcjach podawać
Pozdrawiam
Artur.S
Artur.S
zdecydowanie witamina D i pomaga, a z ciekawońci to jaki rodzaj tej witaminy B?
Witamina B1 lub B compleks
B-complex bardzo dobry. Bardzo dobrym źródłem wit.B są też drożdże piwne. Co do wit. D to odgrywa ona największą rolę przy budowie koścca , czyli bardziej jest wskazana przy odchowie młodych(sezon lęgowy)
optimus
i co wyleczyłeś bo ja też mam kreciołka w gołebniku i mam zamiar zaszczepić gołebie
Teraz to musztarda po obiedzie ,dobrą łopatę szykujpatryk05 pisze:i co wyleczyłeś bo ja też mam kreciołka w gołebniku i mam zamiar zaszczepić gołebie
Szukaj a znajdziesz
Wcale jeszcze nie jest musztarda po obiedzie.Gołebie zaszczepiłem i narazie zadnych objawow nie mam szczepionke w polsce trudno dostac zamawiana byla ze Słowacji.Zdecydowałem sie na zaszczepienie i mam nadzieje ze to niezly pomysl.pozdrawiam i dam znac jakie sa postepy.