Misy legowe
Misy legowe
Czy misy legowe sa absolutnie konieczne??? Czy mozna je wykonac wlasnorecznie z deseczek??? Jakie powinny miec wymary dla malych golebi (mewki, krymki, wywrotki), dla srednich golebi (pawiki, pocztowe), a jakie dla duzych (starssery, kingi, rysie)??? Ile misek powinno sie znajdowac w jednej celi legowej???
Miski legowe dobrze jest miec ,oczywiscie 1 cela =1 miska ,jesli cele duze mozna gdy mlode juz dosc odchowane a para goni sie wstawiamy druga.Obecnie miski nie sa az tak drogie aby bawic sie w robienie samemu ,koszt gipsowej ok 1,20 w gore a plastikowej od 1,80 w gore.Osobiscie stosuje miski plastikowe, sa trwalsze latwiejszew utrzymaniu higieny.Mozna je wyparzac,moczyc w odkazalniku np,virkon itp.Co do misek gipsowych to po sezonie mozna ja zanurzyc w rozrobionym z woda wapnie gaszonym i wysuszyc .
Szukaj a znajdziesz
Jesli masz golebie latajace luzem , np pocztowe to one sobie poradza same ,naznosza do gniazd roznych rzeczy i chetnie na tym siedza. Znam przypadki wyniesienia paczki elektrod na gniazda
gwoÂździ a nawet kawalki drutu kolczastego.Dobrym materialem na gniazda jest sloma o fasoli tyczkowej ,pocieta na kawalki,golebie chetnie z tego sciela sobie gniazda.

Szukaj a znajdziesz
Możecie się ze mnie smiać ale co mi szkodzi spróbować zastosować taką roślinę jako uzupełnienie wkładu do misek lęgowych:
,, Szałwia znana jest naukowców z kilku powodów. Po pierwsze – wykazuje silne właściwości antybakteryjne, antygrzybowe, antywirusowe oraz przeciwzapalne. Ponadto wykazano, że roślina ta ma działanie uspokajające i relaksujące. Aktywność antyoksydacyjna szałwi przypisywana jest głównie obecności kwasu karnozynowego, karnozolu oraz kwasu rozmarynowego. Warto tutaj zaznaczyć, że w roślinie tej znajdziemy mnóstwo rodzajów związków chemicznych pozytywnie oddziałujących na nasze zdrowie, których nie sposób wszystkich tutaj nawet wymieć, być może niektóre czekają jeszcze na swoje odkrycie. Substancje te możemy jednak podzielić na kilka głównych grup: flawonoidy, diterpeny i triterpeny. Większość prozdrowotnych związków organicznych obecnych w szałwi to związki fenolowe".
Sporo jej rośnie na nieużytkach - w maju łapię na niej taki fajny gatunek motyla i stąd wiem jak wygląda
.
,, Szałwia znana jest naukowców z kilku powodów. Po pierwsze – wykazuje silne właściwości antybakteryjne, antygrzybowe, antywirusowe oraz przeciwzapalne. Ponadto wykazano, że roślina ta ma działanie uspokajające i relaksujące. Aktywność antyoksydacyjna szałwi przypisywana jest głównie obecności kwasu karnozynowego, karnozolu oraz kwasu rozmarynowego. Warto tutaj zaznaczyć, że w roślinie tej znajdziemy mnóstwo rodzajów związków chemicznych pozytywnie oddziałujących na nasze zdrowie, których nie sposób wszystkich tutaj nawet wymieć, być może niektóre czekają jeszcze na swoje odkrycie. Substancje te możemy jednak podzielić na kilka głównych grup: flawonoidy, diterpeny i triterpeny. Większość prozdrowotnych związków organicznych obecnych w szałwi to związki fenolowe".
Sporo jej rośnie na nieużytkach - w maju łapię na niej taki fajny gatunek motyla i stąd wiem jak wygląda

-
- Kontakt:
święta racja DisparDispar pisze: ,,Pokaż mi swoje ryby to powiem Ci co sądzę o Twoich radach"
Ostatnio zmieniony pt sty 18, 2008 8:39 am przez quatro, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.Dispar ale ze mnie cymbał.Już słyszałem to zdanie od żony przed ślubem.Mówiła "pokaż mi swego ptaka ,a powiem Ci jakim chłopem jesteś".Ja wtedy pokazałem jej papużkę falistą,którą hodowałem w klatce.Teraz po przeczytaniu Twojego postu, naszły mnie wątpliwości,czy jej rzeczywiście chodziło wtedy o papużkę.Pozdrawiam.