Czy mogę przenieść jajka ?
-
- Kontakt:
Czy mogę przenieść jajka ?
Witam .Przed 2 godzinami samica zniosła pierwsze jajo ale na podłodze.I czy mogę przeniesc to jajko do celi ?
Re: Czy mogę przenieść jajka ?
Nie opisałeś czy na podłodze zrobiły gniazdo czy w celi i dlaczego zniosła na podłodze a nie w celi. Trudno jest odpowiedzieć bez tych informacji.
-
- Kontakt:
Zrobiła na podłodze gniazdo a dlaczego nie w celi to ja nie wiem.
Po prostu uznała że na podłodze będzie lepiej, albo inne gołębie ją przegoniły. Więc nie przenoś jajka do celi bo na nim nie usiądzie, jeżeli chcesz mieć młode to zostaw tam gdzie jest.
Mozesz zaryzykować .. Zabierz te jedene jajko do domu aby nie zmarzło, a samice z samcem zamknij w celi. Samica pewnie bedzie sie dobijała aby wyjść z celi ale Wkoncu bedzie musiała znieść drogie jajko, i wtedy jest nadzieja ze bedzie siedziala w celi na jajkach bo na podłodze w golebniku nic nie bedzie. Ale wiesz z tym jest troche ryzyka. Aha i rozwal te gniazdo na ziemi
Około 16dominik1234109 pisze:Witam .Przed 2 godzinami samica zniosła pierwsze jajo ale na podłodze.I czy mogę przeniesc to jajko do celi ?

Obawiam się ,że było to drugie jajko ,lub jedyne na ten wekend

-
- Kontakt:
darecki czemu tak myślisz ?
jesli to bylo o 16 to darecki ma racje , a dlatego ze pierwsze jajo samiczka sklada miedzy 7 a 8 wieczorem 

-
- Kontakt:
Ale jak bedzie cieplo to mi wychowają tego mlodego ?
Carbaloy , chyba jestes w innej strefie czasowej , w Polsce niosa pierwsze jajko okolo 17-ej a drugie 14 -ej
klub-akrobatyczne.pl
tak moze byc, drugie sklada miedzy 9 a 12 rano
carbaloy pisze:tak moze byc, drugie sklada miedzy 9 a 12 rano

dominik1234109 Po prostu napisz jutro po południu ,czy zniosła drugie jajo

Wtedy będziemy wiedzieć kto miał rację.

Jeśli przełożysz im to jajo do celi i tak na nim nie usiądą.
Janusz chyba chciałeś napisać między 17- 20 ...drugie między 14-17 dnia trzeciegoJanusz3 pisze:Carbaloy , chyba jestes w innej strefie czasowej , w Polsce niosa pierwsze jajko okolo 17-ej a drugie 14 -ej

-
- Kontakt:
Moje garłacze znosiły jajka jak im się podobało ale może moje gołębie nie wiedziały o której godzinie nosi się jajka

W.K
Pierwsze jajko zawsze ok. 20 i drugie ok. 14 , jeśli jest inaczej to jak Darecki pisze "JAKI PAN TAKI KRAM"
.
Na przeniesienie jajka i gołębi do celi raczej nie ma szans (możesz to zrobić dopiero w drugim lęgu), jeśli zależy Ci na młodych po tej parze to jak zniesie drugie jajko możesz całe gniazdo z jajkiem i samicą włożyć do miski lęgowej w tym samym miejscu i zasłonić to miejsce np. kartonem, płytą itp. i koniecznie musisz całą tą operacją
przeprowadzić wieczorem po ciemaku
starając się jak najmniej płoszyć samicę i tak ją usadzić aby została na noc siedząc na jajkach. Rano możesz tylko się modlić aby gdzieś ok. godziny 10 samiec ją wymienił w małżeńskim obowiązku 

Na przeniesienie jajka i gołębi do celi raczej nie ma szans (możesz to zrobić dopiero w drugim lęgu), jeśli zależy Ci na młodych po tej parze to jak zniesie drugie jajko możesz całe gniazdo z jajkiem i samicą włożyć do miski lęgowej w tym samym miejscu i zasłonić to miejsce np. kartonem, płytą itp. i koniecznie musisz całą tą operacją

-
- Kontakt:
darecki niemasz racji.Samica zniosła 2 jajo
Możesz powiedzieć o której zniosła drugie jajko?dominik1234109 pisze:darecki niemasz racji.Samica zniosła 2 jajo
-
- Kontakt:
Za kilka dni powinny zacząć znosić moje gołębie jaja, bo trzy dni temu puściłem w pary więc sprawdzę jak to jest bo przyznam się szczerze, że dokładnie nigdy tego nie sprawdzałem. Nie wydaje mi się żeby tak było przynajmniej z tego co pamiętam z lat poprzednich, ale może faktycznie macie rację, na pewno sprawdzę.
dominik zasiadła samica na tych jajkach, przeniosłeś je czy zostawiłeś na ziemi ?
dominik zasiadła samica na tych jajkach, przeniosłeś je czy zostawiłeś na ziemi ?
W.K
-
- Kontakt:
Bylem w golebniku o 15 i juz byly dwa jaja.Samica z samcem siedza i nie bede ich chyba przenosic .pozdro
No to gratuluję
,choć dla mnie jest to trochę dziwne.
Może trafiła się nie typowa samica
Lecz radził bym Ci zapamiętać te przybliżone czasy znoszenia jaj ,gdyż jest to bardzo przydatne w hodowli.
Z czasem nauczysz się " wymacać " samicę tak ,że będziesz wiedział ,iż za dwa dni musi znieść jajo i wtedy będziesz miał pary pod kontrolą .
Unikniesz takich niespodzianek jak odnajdywanie jaj na podłodze.
Mam pytanie.
Oboje na tych jajkach

Może trafiła się nie typowa samica

Lecz radził bym Ci zapamiętać te przybliżone czasy znoszenia jaj ,gdyż jest to bardzo przydatne w hodowli.
Z czasem nauczysz się " wymacać " samicę tak ,że będziesz wiedział ,iż za dwa dni musi znieść jajo i wtedy będziesz miał pary pod kontrolą .
Unikniesz takich niespodzianek jak odnajdywanie jaj na podłodze.
Mam pytanie.
Jak to samica z samcem siedządominik1234109 pisze:Bylem w golebniku o 15 i juz byly dwa jaja.Samica z samcem siedza i nie bede ich chyba przenosic .pozdro

Oboje na tych jajkach

dominik1234109 proponuję abyś przez następne 2 dni przypilnował tych gołębi i jaj tzn. czy w gnieździe nie pojawią się jeszcze następne jajka.
Podobno cuda się zdarzają , ale w mojej dość długiej karierze gołębiarskiej nie zdarzyło się aby samica zniosła pierwsze jajko wcześniej jak o 19 dlatego popieram wypowiedzi Dareckiego. Mogą to być jajka od dwóch różnych par gołębi, albo masz dwie samice w parze
Podobno cuda się zdarzają , ale w mojej dość długiej karierze gołębiarskiej nie zdarzyło się aby samica zniosła pierwsze jajko wcześniej jak o 19 dlatego popieram wypowiedzi Dareckiego. Mogą to być jajka od dwóch różnych par gołębi, albo masz dwie samice w parze

-
- Kontakt:
darecki chodzi mi o to ze na zmianę wysiadują.
-
- Kontakt:
A czy ustawić kolo tego gniazda cegły żeby młode po wykluciu nie wypadały z gniazda ??
Spokojnie nie wypadną