mamki
- Krzysztof_Ch
- Kontakt:
mamki
siemka mam pytanko choduje kingi i garlacze i moje kingi sa troche niezbyt dobrymi rodzicami czy lepiej by bylo gdybym jaja kingow zamienial z jajami garlaczy?? odp plz
- tomekplewa
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Witam!!
Ja choduje kingi i wiem ze swojego doswiadczenia i kolegow ze kingi sa dobrymi rodzicmi i sabardzo opiekuĂącze. Cos z twoimi kingami musi by nie tak. Jedyny mamkament kinow to to ze saciezkie i moga tluc jajka ale co do opieki nad mlodymi to nie ma problemu . Samiec jak i samica nie da wlozycreki do celi. Wogole kuraki na jako golebie sa najlepsze. Ja choduje jeszcze modeny angielskie i kuraki modeĂąskie. Sa to ptaki opiekuĂącze i dobrze sie legna.
Pozdrawiam Krzysiek !!!!
Ja choduje kingi i wiem ze swojego doswiadczenia i kolegow ze kingi sa dobrymi rodzicmi i sabardzo opiekuĂącze. Cos z twoimi kingami musi by nie tak. Jedyny mamkament kinow to to ze saciezkie i moga tluc jajka ale co do opieki nad mlodymi to nie ma problemu . Samiec jak i samica nie da wlozycreki do celi. Wogole kuraki na jako golebie sa najlepsze. Ja choduje jeszcze modeny angielskie i kuraki modeĂąskie. Sa to ptaki opiekuĂącze i dobrze sie legna.
Pozdrawiam Krzysiek !!!!
- tomekplewa
- Kontakt:
- Tomek_Kulc
- Kontakt:
- Grzesiek2f
- Kontakt:
- Grzesiek2f
- Kontakt:
- Grzesiek2f
- Kontakt:
Mamki
Na mamki najlepiej nadają się gołębie pocztowe i to takie które latają po dworze. Na jedną parę gołębi rasowych np krótkodziobych 3 pary pocztowych. Pocztowe muszą oczywiście u nas być od młodziutkich. Dobre na mamki są też rysie ale nie te wystawowe lecz mniejsze.
Moim zdaniem dla danej rasy jaką hodujemy dobrymi mamkami będą gołębie tej że samej rasy tyle że mniej uszlachetnione(gorsze pokrojowo).Zdaje to egzamin i z tego co zaobserwowałem nie trzeba kombinować i sprowadzać jakiś wynalazków.Próbowałem tego na swoim stadzie i wszystko w porządku.Oczywiście gołębie jakie proponowaliście czyli pocztowe i rysie również zdają egzamin.
Re: mamki
jakich mamki najlepiej sie nadają do wywrotków mazurskich ,krymków białostockichi berlinskich krótkodzobych ?????
Witam
Czy cztery dni to zbyt duża różnica na zamianę jajek? Gołębie pod które chcę podłożyć niestety złożyły jajka później. Nie zabierałem złożonych jajek i nie chowałem w lodówce ani w zbożu. Były ogrzewane przez rodziców.
Czy cztery dni to zbyt duża różnica na zamianę jajek? Gołębie pod które chcę podłożyć niestety złożyły jajka później. Nie zabierałem złożonych jajek i nie chowałem w lodówce ani w zbożu. Były ogrzewane przez rodziców.
pozdrawiam BODEKS
To , że mamki złożyły jajka 4 dni później to lepiej. Gołębie rasowe te 4 lub nawet dwa dni spokojnie młódki popapkują i takie większe młode można przełożyć. Gorzej gdy jest odwrotnie , nie każda mamka siedzi dłużej .