MIESZANIE RAS
MIESZANIE RAS
KINGI Z JAKIMI RASAMI WARTO KRZYÂŻOWAC
Re: MIESZANIE RAS
a dlaczego myslisz, ze warto?karo pisze:KINGI Z JAKIMI RASAMI WARTO KRZYÂŻOWAC
Sory, Zbiter, ale sie nie zgodze. King to bardzo wdzieczna rasa do krzyzowek. Przy pomocy kinga miedzy innymi pan Nowicki z Akademii Rolniczej we Wroclawiu wyhodowal wroclawskie miesne, ktore pozniej po uszlachetnieniu przerobiono na wroclawskie wystawowe. Sam sie kiedys bawilem w wyhodowanie wroclawskich miesnych wedlug jego wzoru kojarzeĂą , tylko zastosowalem ptaki w jak najbardziej urozmaiconych kolorach: czerwone i zolte kingi, rysie w tych samych barwach, a z pocztowych uzylem nie lotnych, jak pan Nowicki, lecz kolorowych ozdobnych i slaskich tarczowych. Wyszly mi z tego calkiem fajne duze golabki w ciekawych kolorach, przewaznie czerwone i plowe pstre oraz jasne szeki. Rowniez sw. pamieci pan Antoni ÂŚwiecki hodowal olbrzymy amerykaĂąskie, ktore wyhodowano z krzyzowki kingow z prawdopodobnie olbrzymami rzymskimi i inny rasami. Podobnie w duzych hodowlach ukierunkowanych na pozyskiwanie miesa golebiego czesto krzyzuje sie kingi z innymi rasami dla uzyskania lepszych przyrostow mlodych. Wykorzystywany jest tam tzw. efekt heterozji, czyli szybszego i bardziej efektywnego rozwoju mieszaĂącow z pierwszego pokolenia. oczywiscie ida one na uboj, bo do dalszej hodowli raczej sie nie nadaja. Pozdrawiam.
- Piotrek W.
- Kontakt:
Witam.Chodzi mi o to,ze aby drugiemu cos doradzic lub podpowiedziec trzeba miec jakas wiedze na poruszany temat.Twoich postow jest co niemiara ale wiedzy i sensu w nich nie widze.Dlatego prosze, najpierw czegos sam sie naucz, a dopiero potem doradzaj(zabieraj glos w dyskusji).I nie pytaj ponownie o co mi chodzi, bo jasniej tego juz nie umiem napisac.Pozdrawiam kolego Lotnik.
spróbuj skrzyżować z turkotem albo olbrzymem rzymskim
Archeolog???