Krymka Małopolska
Krymka Małopolska
https://photos.google.com/album/AF1QipN ... 29vQ_bfGbA
Czy te gołębie ze zdjęcia mogą uchodzić z Krymkę Małopolską?
Czy te gołębie ze zdjęcia mogą uchodzić z Krymkę Małopolską?
Re: Krymka Małopolska
Nie mozna odtworzyc tych zdjec wyskakuje taki blad
"404. That’s an error.
Nie można znaleźć żądanego adresu URL na tym serwerze. That’s all we know."
"404. That’s an error.
Nie można znaleźć żądanego adresu URL na tym serwerze. That’s all we know."
Trudno powiedzieć. Ptaki są młode, ale małopolskie mają chyba ciut krótsze dzioby i bielsze brewki . To raczej lotne krymki hamburskie .
W tej chwili u mnie jest ich tylko 4 szt. , ale przez ostatnie 7-8 lat wyhodowałem tego ze 100szt. i rozeszły się po okolicy. Z założenia miały to być mamki, a że dobrze karmiły ale tylko swoje i miałem zbyt, to i parę sztuk rozmnożyłem
Dodam że wszystkie mają tych samych pra-pra pra-pra....... dziadków zaczynałem od 1 pary. 

Obecnie rasa ta znajduje się na etapie procesu rejestracji, była ona prezentowana przez Krakowski związek hodowców gołebi rasowych na wystawie w Krakowie jak ii teraz na wystawie Krajowej. Mogłeś przyjrzeć sie tym gołębiom na krajówce, co do tych gołębi co je pokazałeś to to jest coś w ten deseń:) (Aczkowiek głowa mi trochę za bardzo krymkę polską przypomina) Sam mam parkę krymki małopolskiej na mamki. Słusznie zauważyłeś że są to gołębie nadające się na mamki w Krakowie były one od zawsze można je było po 5zł na placu kupić ale nigdy nie zostały wyodrębnione jako osobna rasa dlatego też powstał pomysł z wprowadzeniem tych gołębi do wykazy ras prezentowanych w naszym kraju.
Pomysł moim zdaniem słuszny. Krymka małopolska to coś pomiędzy prastarą krymką polską, którą Niemcy masowo sprowadzali do Hamburga ok. 150 lat temu a następnie zawłaszczyli. Hodowlę krymek hamburskich ukierunkowano niejako dwutorowo. Część hodowców zafascynowana imponującym lotem krymek polskich, po ich przemianowaniu na lotne krymki hamburskie ( Hamburger Flug Kalotte) hodowała je w niezmienionym typie jako ptaki do lotu, do ścinki oraz jako mamki. Inni krzyżowali je z czystookimi i z tego miksu powstały współczesne krymki hamburskie ( krótkodziobe). Krymka małopolska to coś w rodzaju typu przejściowego między dawną krymką polską a krymką hamburską nowego typu. Jakim cudem typ przejściowy krymki hamburskiej zadomowił się w Małopolsce, tego nie wiem, może coś na ten temat wiedzą lokalni hodowcy. Nie da się ukryć, ze współczesna krymka polska poza nazwą, rysunkiem i wspólnym pochodzeniem nic wspólnego z dawnymi polskimi krymkami, opisywanymi przez Stocha, Chwałka, Terleckiego, Obfidowicza i innych dawnych autorów praktycznie nie ma nic wspólnego. natomiast idealnie dawnemu wyglądowi krymki polskiej sprzed ok. 100 lat odpowiada lotna krymka hamburska, zaanektowana 150 lat temu przez Niemców i zachowana w praktycznie niezmienionym typie.
W Kielcach krymki małopolskie były nieco inne. Ta z wypukłą głową, koronką niemal w połowie szyi i czerwoną brwią wygląda przy tamtych z Kielc jak uboga krewna.
Takie były w Krakowie, a jak powinny wyglądać to nie wiem, bo nie miałem większej styczności z tymi ptakami.
W Kielcach były bardziej podobne do Krymki Polskiej i co-nieco do hamburskiej, taki "typ przejściowy". Wkrótce Zjak pewnie pokaże profesjonalną fotorelację z wystawy, to powinny się w niej znaleźć.
No tak, ta też była w stawce krymek małopolskich z pokazu,ale były i ciekawsze gołąbki. Czarna, bardziej zbliżona do krymki hamburskiej, prawdopodobnie ukaże się w Biuletynie.
Tu chyba próba pokazania gołębia bez koronki.Gdzieś miałem zdjęcia z Krakowa.Normalnie większość krymek była z koronkami i niemal wszystkie jeden typ rasowy. Kiedyś zrobiłem zdjęcie jednej sztuce bo była w mało spotykanym kolorze niebieskim. http://www.fotosik.pl/u/merx/album/1720987poluch94 pisze:61 Krakowska Wystawa Gołębi Rasowych
Pierwsze 2 zdjęcia, które wrzuciłem są tego samego gołębia. Jest on w kolorze niebieskim, co może niezbyt widać, bo zdjęcia słabej jakości. Drugi jest czarny, oba posiadają koronki.
Przyjrzałem się zdjęciom krymek małopolskich z Kielc i wygląda na to, że one raczej wszystkie mają tak nisko osadzone koronki, niektóre trochę mniej. Tak w ogóle, gdyby ktoś w krakowskich hodowców zechciał napisać coś więcej o tej "egzotycznej" dla przeciętnego hodowcy rasie, byłbym bardzo wdzięczny. Większość naszych hodowców nie ma nawet pojęcia, że coś takiego jak krymka małopolska istnieje, a skoro ma być zarejestrowana, trzeba by ją choć trochę zareklamować.
Toteż Krakowski związek "reklamuje" owe gołębie wystawiając je jako pokaz na wystawach regionalnych jak i na wystawie krajowej. Również i w tym roku będą te gołębie prezentowane,
sam "dostałem misję" w tym roku wyhodowania kilku sztuk tych ptaków na wystawę. Zatem jak już wspomniałem będą one ponownie do oglądnięcia prawdopodobnie w Kielcach tak jak w tamtym roku. Dla mnie ten gołąb jest czymś pomiędzy krymką hamburską a krymką polską może trochę bardziej zbliżonym w kierunku wzorca krymki polskiej. Różnice między poszczególnymi osobnikami o których koledzy wspomnieli wynikają przede wszystkim z faktu braku skupienia się na tej rasie przez hodowców, są to gołebie które szczególnie w krakowie od zawsze były szeroko dostępne aczkolwiek marginelizowane i nie cenione, traktowano je dotychczas trochę na zasadzie " bardzo uboga wersja krymki polskiej". Były to gołębie zawsze bardzo tanie na lokalnych giełdach sprzedawane od 5-15 zł. Spowodowało to wystapienie wspomnianych różnic (jedne mają koronkę niżej inne wyżej , u niektórych uwypuklają się bardziej cechy krymki hamburskiej w budowie głowy u innych przypomina ona zdecydowanie budową głowę krymki polskiej) Cały projekt zarejestrowania tych gołębi jako kolejnej rasy ma służyć właśnie ujednoliceniu cech charakterystycznych dla tej rasy i mam nadzieje zwróceniu uwagi hodowców na te ptaki w kontekście ich hodowli na innej zasadzie niż tylko " śmieszna mamka"
sam "dostałem misję" w tym roku wyhodowania kilku sztuk tych ptaków na wystawę. Zatem jak już wspomniałem będą one ponownie do oglądnięcia prawdopodobnie w Kielcach tak jak w tamtym roku. Dla mnie ten gołąb jest czymś pomiędzy krymką hamburską a krymką polską może trochę bardziej zbliżonym w kierunku wzorca krymki polskiej. Różnice między poszczególnymi osobnikami o których koledzy wspomnieli wynikają przede wszystkim z faktu braku skupienia się na tej rasie przez hodowców, są to gołebie które szczególnie w krakowie od zawsze były szeroko dostępne aczkolwiek marginelizowane i nie cenione, traktowano je dotychczas trochę na zasadzie " bardzo uboga wersja krymki polskiej". Były to gołębie zawsze bardzo tanie na lokalnych giełdach sprzedawane od 5-15 zł. Spowodowało to wystapienie wspomnianych różnic (jedne mają koronkę niżej inne wyżej , u niektórych uwypuklają się bardziej cechy krymki hamburskiej w budowie głowy u innych przypomina ona zdecydowanie budową głowę krymki polskiej) Cały projekt zarejestrowania tych gołębi jako kolejnej rasy ma służyć właśnie ujednoliceniu cech charakterystycznych dla tej rasy i mam nadzieje zwróceniu uwagi hodowców na te ptaki w kontekście ich hodowli na innej zasadzie niż tylko " śmieszna mamka"