Krymka Małopolska

Wzorce, ich interpretacja, uwagi do wzorców gołębi.
Awatar użytkownika
lewap125
Kontaktowanie:

Krymka Małopolska

Post autor: lewap125 » sob lut 06, 2016 10:32 am

https://photos.google.com/album/AF1QipN ... 29vQ_bfGbA

Czy te gołębie ze zdjęcia mogą uchodzić z Krymkę Małopolską?

Awatar użytkownika
Masciuch
Kontaktowanie:

Re: Krymka Małopolska

Post autor: Masciuch » sob lut 06, 2016 11:44 am

Nie mozna odtworzyc tych zdjec wyskakuje taki blad

"404. That’s an error.

Nie można znaleźć żądanego adresu URL na tym serwerze. That’s all we know."

Awatar użytkownika
lewap125
Kontaktowanie:

Post autor: lewap125 » sob lut 06, 2016 6:35 pm

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » sob lut 06, 2016 9:14 pm

Trudno powiedzieć. Ptaki są młode, ale małopolskie mają chyba ciut krótsze dzioby i bielsze brewki . To raczej lotne krymki hamburskie .

Awatar użytkownika
lewap125
Kontaktowanie:

Post autor: lewap125 » ndz lut 07, 2016 2:03 pm

W tej chwili u mnie jest ich tylko 4 szt. , ale przez ostatnie 7-8 lat wyhodowałem tego ze 100szt. i rozeszły się po okolicy. Z założenia miały to być mamki, a że dobrze karmiły ale tylko swoje i miałem zbyt, to i parę sztuk rozmnożyłem :D Dodam że wszystkie mają tych samych pra-pra pra-pra....... dziadków zaczynałem od 1 pary. :)

Warcraft
Kontaktowanie:

Post autor: Warcraft » ndz lut 07, 2016 3:10 pm

Obecnie rasa ta znajduje się na etapie procesu rejestracji, była ona prezentowana przez Krakowski związek hodowców gołebi rasowych na wystawie w Krakowie jak ii teraz na wystawie Krajowej. Mogłeś przyjrzeć sie tym gołębiom na krajówce, co do tych gołębi co je pokazałeś to to jest coś w ten deseń:) (Aczkowiek głowa mi trochę za bardzo krymkę polską przypomina) Sam mam parkę krymki małopolskiej na mamki. Słusznie zauważyłeś że są to gołębie nadające się na mamki w Krakowie były one od zawsze można je było po 5zł na placu kupić ale nigdy nie zostały wyodrębnione jako osobna rasa dlatego też powstał pomysł z wprowadzeniem tych gołębi do wykazy ras prezentowanych w naszym kraju.

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » ndz lut 07, 2016 6:09 pm

Pomysł moim zdaniem słuszny. Krymka małopolska to coś pomiędzy prastarą krymką polską, którą Niemcy masowo sprowadzali do Hamburga ok. 150 lat temu a następnie zawłaszczyli. Hodowlę krymek hamburskich ukierunkowano niejako dwutorowo. Część hodowców zafascynowana imponującym lotem krymek polskich, po ich przemianowaniu na lotne krymki hamburskie ( Hamburger Flug Kalotte) hodowała je w niezmienionym typie jako ptaki do lotu, do ścinki oraz jako mamki. Inni krzyżowali je z czystookimi i z tego miksu powstały współczesne krymki hamburskie ( krótkodziobe). Krymka małopolska to coś w rodzaju typu przejściowego między dawną krymką polską a krymką hamburską nowego typu. Jakim cudem typ przejściowy krymki hamburskiej zadomowił się w Małopolsce, tego nie wiem, może coś na ten temat wiedzą lokalni hodowcy. Nie da się ukryć, ze współczesna krymka polska poza nazwą, rysunkiem i wspólnym pochodzeniem nic wspólnego z dawnymi polskimi krymkami, opisywanymi przez Stocha, Chwałka, Terleckiego, Obfidowicza i innych dawnych autorów praktycznie nie ma nic wspólnego. natomiast idealnie dawnemu wyglądowi krymki polskiej sprzed ok. 100 lat odpowiada lotna krymka hamburska, zaanektowana 150 lat temu przez Niemców i zachowana w praktycznie niezmienionym typie.

Awatar użytkownika
poluch94
Kontaktowanie:

Post autor: poluch94 » pt lut 12, 2016 11:32 am

61 Krakowska Wystawa Gołębi Rasowych
Załączniki
hfdk.jpg
gf.jpg
4353537_grymka.malopolska.jpg

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » pt lut 12, 2016 4:21 pm

W Kielcach krymki małopolskie były nieco inne. Ta z wypukłą głową, koronką niemal w połowie szyi i czerwoną brwią wygląda przy tamtych z Kielc jak uboga krewna.

Awatar użytkownika
poluch94
Kontaktowanie:

Post autor: poluch94 » pt lut 12, 2016 4:32 pm

Takie były w Krakowie, a jak powinny wyglądać to nie wiem, bo nie miałem większej styczności z tymi ptakami.

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » pt lut 12, 2016 8:02 pm

W Kielcach były bardziej podobne do Krymki Polskiej i co-nieco do hamburskiej, taki "typ przejściowy". Wkrótce Zjak pewnie pokaże profesjonalną fotorelację z wystawy, to powinny się w niej znaleźć.

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » pn lut 15, 2016 12:39 pm

No tak, ta też była w stawce krymek małopolskich z pokazu,ale były i ciekawsze gołąbki. Czarna, bardziej zbliżona do krymki hamburskiej, prawdopodobnie ukaże się w Biuletynie.

Awatar użytkownika
merx
Kontaktowanie:

Post autor: merx » śr lut 17, 2016 6:41 pm

poluch94 pisze:61 Krakowska Wystawa Gołębi Rasowych
Tu chyba próba pokazania gołębia bez koronki.Gdzieś miałem zdjęcia z Krakowa.Normalnie większość krymek była z koronkami i niemal wszystkie jeden typ rasowy. Kiedyś zrobiłem zdjęcie jednej sztuce bo była w mało spotykanym kolorze niebieskim. http://www.fotosik.pl/u/merx/album/1720987

Awatar użytkownika
poluch94
Kontaktowanie:

Post autor: poluch94 » śr lut 17, 2016 9:52 pm

Pierwsze 2 zdjęcia, które wrzuciłem są tego samego gołębia. Jest on w kolorze niebieskim, co może niezbyt widać, bo zdjęcia słabej jakości. Drugi jest czarny, oba posiadają koronki.

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » czw lut 18, 2016 12:58 pm

Przyjrzałem się zdjęciom krymek małopolskich z Kielc i wygląda na to, że one raczej wszystkie mają tak nisko osadzone koronki, niektóre trochę mniej. Tak w ogóle, gdyby ktoś w krakowskich hodowców zechciał napisać coś więcej o tej "egzotycznej" dla przeciętnego hodowcy rasie, byłbym bardzo wdzięczny. Większość naszych hodowców nie ma nawet pojęcia, że coś takiego jak krymka małopolska istnieje, a skoro ma być zarejestrowana, trzeba by ją choć trochę zareklamować.

Warcraft
Kontaktowanie:

Post autor: Warcraft » pt paź 14, 2016 10:30 pm

Toteż Krakowski związek "reklamuje" owe gołębie wystawiając je jako pokaz na wystawach regionalnych jak i na wystawie krajowej. Również i w tym roku będą te gołębie prezentowane,
sam "dostałem misję" w tym roku wyhodowania kilku sztuk tych ptaków na wystawę. Zatem jak już wspomniałem będą one ponownie do oglądnięcia prawdopodobnie w Kielcach tak jak w tamtym roku. Dla mnie ten gołąb jest czymś pomiędzy krymką hamburską a krymką polską może trochę bardziej zbliżonym w kierunku wzorca krymki polskiej. Różnice między poszczególnymi osobnikami o których koledzy wspomnieli wynikają przede wszystkim z faktu braku skupienia się na tej rasie przez hodowców, są to gołebie które szczególnie w krakowie od zawsze były szeroko dostępne aczkolwiek marginelizowane i nie cenione, traktowano je dotychczas trochę na zasadzie " bardzo uboga wersja krymki polskiej". Były to gołębie zawsze bardzo tanie na lokalnych giełdach sprzedawane od 5-15 zł. Spowodowało to wystapienie wspomnianych różnic (jedne mają koronkę niżej inne wyżej , u niektórych uwypuklają się bardziej cechy krymki hamburskiej w budowie głowy u innych przypomina ona zdecydowanie budową głowę krymki polskiej) Cały projekt zarejestrowania tych gołębi jako kolejnej rasy ma służyć właśnie ujednoliceniu cech charakterystycznych dla tej rasy i mam nadzieje zwróceniu uwagi hodowców na te ptaki w kontekście ich hodowli na innej zasadzie niż tylko " śmieszna mamka"

ODPOWIEDZ