krotkodzioby pasiak łapciasty
krotkodzioby pasiak łapciasty
Darecki nie rozumiem toku twojego myślenia. Jeżeli ptak jest bliski ideału to dlaczego nie miałby dostać 97 pkt, skoro sędzia nie dopatrzył się więcej wad i zdecydował odjąć tylko 3 pkt to przecież nie będzie odejmował pkt dla samej zasady. Może wymienisz za co ty byś odjął temu gołębiowi pkt? Ja bym na podstawie zdjęcia oceny się nie podjął. To samo tyczy się gładkoglowego, skąd wiesz jak ptak wygląda z drugiej strony i jaka jest jego struktura upierzenia?
Re: krotkodzioby pasiak łapciasty
Mój tok myślenia jest prosty .
Ten sam ptak na innej wystawie również może dostać 97 , ale odjęte trzy punkty bedą za zupełnie inne wady .
Takich przypadków znam bardzo wiele .
Ptak na jednej wystawie dostaje 96 ,za miesiąc ten sam ptak dostaje 95 ,z tym że powtarzają się tylko 2 ujemne punkty z przed miesiąca i nie chodzi mi o strukturę upierzenia .
Skoro ptak jest bliski ideału ,dlaczego nie dać mu 98 - 99 pkt
Widziałeś taka ocenę
Podałem przykład jak rzetelnie podchodzi się do oceny ptaków za granicą .

Ten sam ptak na innej wystawie również może dostać 97 , ale odjęte trzy punkty bedą za zupełnie inne wady .
Takich przypadków znam bardzo wiele .
Ptak na jednej wystawie dostaje 96 ,za miesiąc ten sam ptak dostaje 95 ,z tym że powtarzają się tylko 2 ujemne punkty z przed miesiąca i nie chodzi mi o strukturę upierzenia .
Skoro ptak jest bliski ideału ,dlaczego nie dać mu 98 - 99 pkt

Widziałeś taka ocenę

Podałem przykład jak rzetelnie podchodzi się do oceny ptaków za granicą .
Może widziałem te ptaki na żywoHKrystian pisze:To samo tyczy się gładkoglowego, skąd wiesz jak ptak wygląda z drugiej strony i jaka jest jego struktura upierzenia?

sory że założyłem nowy temat ale pisałem z tel. kom. i jakoś tak wyszło (proszę moderatora o przeniesienie tej dyskusji do tematu blauwinder)
darecki dobrze wiesz, że ptak z miesiąca na miesiąc się może zmienić, dużo zależy także od kondycji gołębia jak również samego przygotowania gołębia do wystawy
To o czym piszesz owszem zdarza się, że na jednej wystawie gołąb otrzymuje 96pkt, a na innej 92-93pkt, być może takie rozbieżności biorą się także z nierzetelności ocen sędziowskich, ale nie o tym mowa, zbaczamy z tematu.
Wracając do tego pasiaka, który otrzymał 97pkt, nie odpowiedziałeś za co byś mu uwalił jeszcze pkt ujemne? Skoro go widziałeś i nie zgadzasz się z oceną to ją uargumentuj.
darecki dobrze wiesz, że ptak z miesiąca na miesiąc się może zmienić, dużo zależy także od kondycji gołębia jak również samego przygotowania gołębia do wystawy
To o czym piszesz owszem zdarza się, że na jednej wystawie gołąb otrzymuje 96pkt, a na innej 92-93pkt, być może takie rozbieżności biorą się także z nierzetelności ocen sędziowskich, ale nie o tym mowa, zbaczamy z tematu.
Wracając do tego pasiaka, który otrzymał 97pkt, nie odpowiedziałeś za co byś mu uwalił jeszcze pkt ujemne? Skoro go widziałeś i nie zgadzasz się z oceną to ją uargumentuj.
Za co
Za strukturę upierzenia
Dopiero co został zatwierdzony wzorzec ,a tu już są ptaki IDEALNE
Nie ma to jak tworzyć wzorce w swoim gołębniku

Dopiero co został zatwierdzony wzorzec ,a tu już są ptaki IDEALNE

Nie ma to jak tworzyć wzorce w swoim gołębniku

Tak jest najwygodniej. Od razu spora stawka wzorcowych ptaków, prestiż i ( co najważniejsze) KASA.
Osoby, które opracowywały ten wzorzec z pewnością hodują te gołąbki od kilku lat więc rzecz jasna wzorzec został ułożony wg ich wyobrażenia ptaka idealnego.
A twoje argumenty darecki mnie nie przekonują do odjęcia większej ilości pkt temu pasiakowi.
A twoje argumenty darecki mnie nie przekonują do odjęcia większej ilości pkt temu pasiakowi.
Mozna wiedziec czy wzorzec o to tego golabka i kilku innych zostanie dodany na strone bardzo chcialbym zasiegnac wiedzy w tym zakresie bo akurat mam kilka par i nie wiem pod jakim wzgledem mam selekcjonowac mlode
Wątpliwa sprawa. Po ostatniej nowelizacji wzorców Związek postanowił, że wzorce nie będą udostępniane nieodpłatnie, ale sprzedawane. Obwarował to też czymś w rodzaju Praw autorskich, zabraniając udostępniania innym pod groźbą kary finansowej. od tej pory wzorce można było jedynie nabyć w Związku. Obecnie problem wygląda tak, że wzorców dostępnych do sprzedaży brakło, trudno też określić, kiedy ukaże się nowa edycja. Na dzisiaj jedynie możesz kogoś kto nabył wzorce poprosić o umożliwienie wglądu. Kserowanie i inne powielanie oczywiście jest oficjalnie zabronione.

To tylko w naszym pięknym kraju może się zdarzyć

a te wzorce ktore sa "szaremu" hodowcy dostepne za gruba kase sa dobre do podcierania... tak ogolnie wszystko opisane ze pozostaje wlasna interpretacja.
Póki co , jedynymi, którzy tworzą doskonałe, opisowe wzorce obrazujące wszelkie szczegóły, są Rosjanie. Poza nimi cała Europa korzysta z wzorców takich , jak nasze.
smiechu warte te "wzorce" a kase brac potrafia.
Dziwne rzeczy sie dzieja ja na miejscu zwiazku staral bym sie jak najbardziej rozpowszechnic wzorzec zeby kazdy wiedzial do czego ma dazyc a tak potem przez nie wiedze wystawiaja pasiaki jako blawindry, blauwindry, blaowidndery. A co do jakosci wzorcow to przypadkiem nie hodowcy opracowuja wzorce danej rasy zwlaszcza osoby ktore ja zglaszaja do rejestracji?
Owszem, projekt wzorca nowej rasy opracowują hodowcy daną rasę zgłaszający. Później projekt zatwierdzany jest przez komisję standaryzacyjną.
Tak. A jak później trudno jest hodować ptaki zgodne z wzorcem to wzorzec nowelizuje się w komisji standaryzacyjnej.

Jack, to jest zalosne bo ptakow idealnych byc nie powinno a powinno sie do nich dazyc a w pasiaku mozna powiedziec ptaki idealne juz sa chociaz jeszcze wiele do zyczenia
Wzorzec powinien być nowelizowany właśnie w sytuacji, gdy pojawi się pewna ilość ptaków uznawanych za idealne. Wtedy należy znaleźć następny element, który będzie celem, do jakiego należy dążyć. Na tym polega postęp.
Najgorsze jest to bo wiekszosc ptakow ma 2 pasy i 3 niewyrazny po trzech latach hodowli nie spotkalem jeszcze osobnika bez tego pasa nawet kupowalem na targach bez tego nie chcianego pasa ale i tak po wypierzeniu sie pokazywal u mlodziakow jeszcze tego nie widac ale po roku zawsze sie pokazuje wiec pytanie czy sa osobniki bez tego pasa czy poprostu ja mam takiego nie farta i nie moge spotkac odpowiednich golebi osiagnalem wiekszosc u swoich pasiakow ale na tym elementem zamierzam pracow w tym roku niestety nie wiem jak sie do tego zabrac moze macie jakies pomysly
Wiem , że mowa jest tu o nowym wzorcu, może troszkę moje wątpliwości są na wyrost ale tak niestety bywało.
Przykładem może być nowelizacja wzorca np. brodawczaka polskiego czy krótkodziobego polskiego - szeka motylkowego.
U pierwszej rasy zmieniono zapis odnośnie kształtu głowy bo ciężko było wyhodować ptaki z głową "mopsa" a u szeka dopuszczono obecność białych piór lub nawet całego białego ogona.
Stąd moje obawy, może przedwczesne ? Czas pokaże.
Przykładem może być nowelizacja wzorca np. brodawczaka polskiego czy krótkodziobego polskiego - szeka motylkowego.
U pierwszej rasy zmieniono zapis odnośnie kształtu głowy bo ciężko było wyhodować ptaki z głową "mopsa" a u szeka dopuszczono obecność białych piór lub nawet całego białego ogona.
Stąd moje obawy, może przedwczesne ? Czas pokaże.
Tak, w tych wypadkach masz rację, aczkolwiek ostatecznie u szeka jasnego , o ile się nie mylę, zrezygnowano z dopuszczalności białego ogona, mimo nacisków wielu hodowców. Biały ogon to ewidentna cecha obcej rasy - budapesztańskiego krótkodziobego i moim zdaniem powinien być wadą dyskwalifikującą.
Witam, jako taki wzorzec znajduje się w magazynie "Gołębie i drobny inwentarz", nr 64 

- golebiewski
- Kontaktowanie:
Witam, nie podejmując tematu czy ogon powinien być biały czy nie, tak nie do końca się zgodzę, że jest on cechą obcej rasy (może być). Młode po ładnie ,,olentowanych" mogą wychodzić o różne, wystarczy selekcja a można otrzymać całkowicie bez lent.krzysiek pisze:Tak, w tych wypadkach masz rację, aczkolwiek ostatecznie u szeka jasnego , o ile się nie mylę, zrezygnowano z dopuszczalności białego ogona, mimo nacisków wielu hodowców. Biały ogon to ewidentna cecha obcej rasy - budapesztańskiego krótkodziobego i moim zdaniem powinien być wadą dyskwalifikującą.
golebiewski
A czego to dowodzi, jeśli nie cechy obcej rasy, której szek polski absolutnie mieć nie powinien, a niestety ma, w wyniku dziesięcioleci "poprawiania" rasy przez domieszki budapesztańskiego krótkodziobego.
- golebiewski
- Kontaktowanie:
Nie o to chodzi, tylko o to, że gołębie pstre a takimi są szeki posiadają dużą zmienność w rysunku, to dotyczy wszystkich ras pstrych nie tylko szeków. Ćwiczę to na motylach. Co krzyżowano to krzyżowano a co zmienność genetyczna to zmienność.
golebiewski