Barwnogłóka Królewiecka

Wzorce, ich interpretacja, uwagi do wzorców gołębi.
Andrzej2014
Kontaktowanie:

Barwnogłóka Królewiecka

Post autor: Andrzej2014 » pt sie 22, 2014 1:10 pm

Witam,

Chciałbym zapytać znanych hodowców tej rasy, czy warto mieć w swojej hodowli gołębie całkowicie białe?
Z tego co wyczytałem nie można ich wystawiać na wystawach, ponieważ "nie są we wzorcu"

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi.

Awatar użytkownika
lewap125
Kontaktowanie:

Re: Barwnogłóka Królewiecka

Post autor: lewap125 » ndz sie 24, 2014 9:02 am

Białe barwnogłówki warto mieć a nawet powinno się krzyżować białe i w rysunku. Ja zostawiam białe, ale tylko te najlepsze. Często gdyby miały rysunek byłyby bardzo dobrymi gołębiami pod względem fenotypu. Na wystawach pokazywałem je jako pokaz :D

zamojskie-warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: zamojskie-warszawa » czw wrz 11, 2014 9:23 am

Barwnogłówka Królewiecka; jej orginalny rysunek jest heterozygotą tzn, zawsze ok 50% młodych będzie podobnych do starych a 25% będzie bialych a drugie 25% bedzie w kolorze z tzw. różą.
Tak to już jest. ( prawa Mendla).
U innych ras też tak jest np. u Zamojskich.
P.s. Kojarząc białe i te w rysunku ( z różą) otrzymamy wzorcowe.
Pozdrawiam

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » czw wrz 11, 2014 10:21 am

To znaczne uproszczenie, ale w zasadzie masz rację. Niestety między życiem a teorią zawsze jest jakaś rozbieżność. Gdyby to było tak proste jak w teorii, mielibyśmy w tej rasie samych mistrzów, a póki co na forum mamy dwóch i to najlepszych w kraju, nie mających zbyt licznej konkurencji wśród hodowców tej pięknej, ale trudnej w hodowli rasy.

Bogusław
Kontaktowanie:

Post autor: Bogusław » śr lis 26, 2014 2:14 pm

Przydał by się wzorzec białej barwnogłówki. Pozdrawiam
barwnoglowki.pl

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » śr lis 26, 2014 6:18 pm

Podobno jest "w drodze" i wkrótce się ukaże, jeśli wszystko dobrze pójdzie.

Zjak
Kontaktowanie:

Post autor: Zjak » śr lis 26, 2014 8:09 pm

Bogusław pisze:Przydał by się wzorzec białej barwnogłówki. Pozdrawiam
No tak, ale to przede wszystkim hodowcy barwnogłówki królewieckiej powinni być zainteresowani i brać udział w procesie legislacyjnym. Proponuję zwrócić się do kol. lewap125. :)
golebie.wombat.fc.pl

Bogusław
Kontaktowanie:

Post autor: Bogusław » śr lis 26, 2014 8:41 pm

Zjak, jeśli kol Lewap robi coś w tym temacie to mógł by dać znać, hodowcy barwnogłówek nie są wszech wiedzący i skąd mają o tym wiedzieć że on robi coś w tym kierunku.
barwnoglowki.pl

Awatar użytkownika
lewap125
Kontaktowanie:

Post autor: lewap125 » śr lis 26, 2014 9:09 pm

Witam. Sprawa wzorca dopiero nabiera rozpędu gdy będą już jakieś konkrety o wszystkim poinformuję zainteresowanych na forum w temacie "Barwnogłówka Królewiecka" :D

adammo87
Kontaktowanie:

Post autor: adammo87 » czw lis 27, 2014 2:17 pm

Do czego dążycie?
Kolego lewap proszę sprawdzić wiadomości wysłałem wiadomość

Zjak
Kontaktowanie:

Post autor: Zjak » pt lis 28, 2014 4:29 pm

Spokojnie, wzorzec barwnogłówki królewieckiej pozostaje niezmieniony! :)
golebie.wombat.fc.pl

Awatar użytkownika
darecki
Kontaktowanie:

Post autor: darecki » pt lis 28, 2014 7:16 pm

Proponuję zacząć od zmiany nazwy :shock:

Ciekawe kiedy zaczną coś robić z kolorem kawowym w sroczce , bo kolor ten jest od wielu lat w każdej hodowli.
Od zawsze czwartym kolorem był niebieski , którego 95% hodowców nigdy nie widziało . :D

Biała królewiecka '' BARWNOGŁÓWKA '' ,również jest od wielu lat w każdej hodowli , więc najwyższa pora .

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » pt lis 28, 2014 7:29 pm

W USA, Kanadzie, Anglii i Australii biała forma barwnogłówki królewieckiej ma odrębny wzorzec i uznawana jest za odrębną rasę. Co ciekawe nosi nazwę Krótkodzioby Biały KRÓLEWSKI (nie królewiecki, nie wiadomo dlaczego).

Dev
Kontaktowanie:

Post autor: Dev » wt lut 03, 2015 10:56 am

W USA, Kanadzie, Anglii i Australii biała forma barwnogłówki królewieckiej ma odrębny wzorzec i uznawana jest za odrębną rasę. Co ciekawe nosi nazwę Krótkodzioby Biały KRÓLEWSKI (nie królewiecki, nie wiadomo dlaczego).
I to IMHO jest niestety zła droga i raczej błąd. Nikt nie wmawia, że biały lew, nosorożec czy też inny albinos to odrębna rasa. To samo z białą barwnogłówką - i nieważne, że są to liczniejsze przypadki. To nic innego jak odwracanie procesu ewolucji tej rasy. Bo kiedyś ktoś przy tworzeniu tej rasy zapewne wykorzystywał gołębie o białej szacie itd. Jeśli biała barwnogłówka genetycznie pochodzi i jest uzyskiwana obecnie od tych w rysunku - to chcemy czy też nam się to nie podoba - JEST barwnogłówką. No chyba, że zgodnie twierdzicie, że uporczywe kojarzenie czysto białych ze sobą nigdy nie będze skutkowało wylęgiem "koków". Zmiana nazwy to zatem czysty zabieg socjo-techniczy bardziej do celów wystawowych i ... ambicjonalnych. Wręcz powiem wiecej - to hipokryzja. Bo i tak nadal hodowcy przerysowanych barwnogłówek będą korzystać z "białego królewskiego". Tyle że fakt, na wystawie przypadkowa mamuśka z dzieckiem ogladająca te już dwie różne rasy - nigdy na to nie wpadnie.
Proponuję zacząć od zmiany nazwy :shock:
No tak, tyle że ja proponuje również choćby zmianę nazwy - wywrotka mazurskiego (np. krótkodzioby mazurski). No chyba, że koledzy hodowcy macie u siebie akrobatyczne, pięknie wywracające egzemplarze :wink:
A tak ogólnie to dodam, że mój dziadek hodował rasowe gołebie, i ojciec, a teraz i na mnie trafiło od lat młodości. I ciężko mi wytłumaczyć żyjącemu jeszcze Ojcu, że mewki polskie to już nie dominikany, sroczki polskie to już nie skowronki, a sroki krakowskie to juz ani nie polskie (czyżby Kraków już za Polską granicą był), ani nie krakusy :D
No ale, to może i ma taki kierunek być - zanim wyodrębniono i nadano nowe nazwy (choćby koroniarze sercate) - paredziesiat lat temu mówiono gancle. I nikt nie zagłębiał się czy lwowskie, krakowskie etc. To samo pamiętam temat widymów (wideny czy szlak wie jak to jeszcze zwą). Gdybym 30 lat temu wtedy zobaczył na oczy motyla warszawskiego - pewnie padłbym z wrażenia. Temat pewnie rzeka.
Oby się kiedyś mój wnuczek (którego notabene już mam i może kiedyś złapie gołębiowego bakcyla) nigdy nie zapytał : a czym się różniła biała barwnogłówka od krótkodziobego królewskiego :D
P.S.
Mam nadzieję, że nikomu się nie narażę - a w zamyśle mam tylko zamiar rozruszania tego jak widzę, na wpół martwego już forum.
Pozdrawiam :?

Awatar użytkownika
golebiewski
Kontaktowanie:

Post autor: golebiewski » wt lut 03, 2015 12:33 pm

Niekoniecznie zabiegi socjo ... , ambicje itp., raczej różnica w podejściu do cech rasowości poszczególnych ras. Tak, biały lew jest lwem a biały gołąb białym gołębiem i ... No właśnie czy biały może być barwnogłówką? Teoretycznie tak. Jest barwa biała? Jest. Dla celów wystawowych już trochę gorzej. Może niefortunne są te cele wystawowe ale wiążą się one w bezpośredni sposób ze wzorcem gołębia. Można też na zasadzie analogii stwierdzić, że skoro jest z nazwy wywrotek, który nie wywraca to tym bardziej może być barwnogłówka, która ma i tu mam problem biały rysunek na białym tle. Może mieć? No może. Nie, nie może bo jak określić czy rysunek ma prawidłowy? I jeszcze to oko, ciemne. Może powinno być jasne a może nie. Wzorzec mówi ?. Nie mówi o białych. Możemy sobie dyskutować.
golebiewski

Dev
Kontaktowanie:

Post autor: Dev » wt lut 03, 2015 3:47 pm

A czy "kolega" z całego mojego wywodu wyłapał tylko kwestie białego lwa ? ;) A co z najpoważniejszym argumentem : białe barwnogłówki rodzą się z wzorcowych barwnogłówek i dalej - potomstwo z tymi wzorcowymi daje też barwnogłówki. A ciemne oko to tylko potwierdzenie cech albinotycznych. Jest to inna rasa czy nie jest ? Zatem spór idzie raczej nie o rasę, a o nazwę. Która jak uprzednio przekornie wskazałem i z czym sie zgadzam nie jest na pewno zgodna logicznie, ale nie tylko w tej rasie mamy takie problemy. Tworzenie nowego wzorca byłoby właściwe z tworzeniem nowej rasy - zupełnie odrębnej i zapewniającej "czyste" wzorcowo rysunkowo potomstwo ! Dalej twierdzę, że zmiana nazwy będzie raczej bardziej pod wystawy - aby móc oglądać te "białe" w klatkach z kartą ocen, a nie w wolierach :wink: Bo gdybym nie wiedział o co chodzi - sam bym się pewnie w Kielcach zastanawiał co robi biały gołąb wśród barwnogówek :?

HKrystian
Kontaktowanie:

Post autor: HKrystian » wt lut 03, 2015 6:32 pm

Masz rację należy zmienić wzorzec barwnogłówki królewieckiej i zawrzeć w nim odmianę białą.

Awatar użytkownika
vice
Kontaktowanie:

Post autor: vice » wt lut 03, 2015 6:59 pm

A czy to nie jest tak, że zmiany we wzorcu może wprowadzić tylko kraj, w którym rasa została wyhodowana?

Bogusław
Kontaktowanie:

Post autor: Bogusław » wt lut 03, 2015 7:16 pm

HKrystian pisze:Masz rację należy zmienić wzorzec barwnogłówki królewieckiej i zawrzeć w nim odmianę białą.

Kompletna bzdura. Pozdrawiam
barwnoglowki.pl

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » wt lut 03, 2015 8:35 pm

Czy te białe to w końcu są czy nie są barwnogłówki królewieckie? Bo skoro są i skoro mamy białe, jednobarwne i białolote barwnogłówki poznańskie, to w czym rzecz?

Awatar użytkownika
golebiewski
Kontaktowanie:

Post autor: golebiewski » śr lut 04, 2015 12:31 pm

Dev pisze:A czy "kolega" z całego mojego wywodu wyłapał tylko kwestie białego lwa ? ;) A co z najpoważniejszym argumentem : białe barwnogłówki rodzą się z wzorcowych barwnogłówek i dalej - potomstwo z tymi wzorcowymi daje też barwnogłówki. A ciemne oko to tylko potwierdzenie cech albinotycznych. Jest to inna rasa czy nie jest ? Zatem spór idzie raczej nie o rasę, a o nazwę. Która jak uprzednio przekornie wskazałem i z czym sie zgadzam nie jest na pewno zgodna logicznie, ale nie tylko w tej rasie mamy takie problemy. Tworzenie nowego wzorca byłoby właściwe z tworzeniem nowej rasy - zupełnie odrębnej i zapewniającej "czyste" wzorcowo rysunkowo potomstwo ! Dalej twierdzę, że zmiana nazwy będzie raczej bardziej pod wystawy - aby móc oglądać te "białe" w klatkach z kartą ocen, a nie w wolierach :wink: Bo gdybym nie wiedział o co chodzi - sam bym się pewnie w Kielcach zastanawiał co robi biały gołąb wśród barwnogówek :?
Kolega więcej wyłapał, tylko jakbym chciał rozwinąć wszystkie wątki to by du ...ko rozbolało od siedzenia. A tak w ogóle ,,kolego" nie odbieraj tego co piszę, że się czepiam. Ja się nie czepiam ja dyskutuję. Zakładam też, że mogę się mylić jak i też, że czasami i jakaś bzdura może mi się wypsnąć. Mam nadzieję, że koledzy w takich przypadkach odpowiednio mnie nakierują.
Z tym wszystkim co jest tu pisane i zgadzam się i nie zgadzam. My tego nie rozstrzygniemy. Nawet zastanawiałem się czy warto włączyć się do tematu bo to trochę gadanie po próżnicy. Jednak na wspomnienie o półmartwym forum zdecydowałem się podłączyć do tematu.
Dev czy aby na pewno białe barwnogłówki są albinosami? Ja twierdzę, że nie. Białe upierzenie o tym nie świadczy. Innych cech albinotycznych nie widzę. Tak więc można śmiało potraktować białego gołębia czy wręcz o rysunku białolota po barwnogłówkach jako gołębia z dużymi wadami w rysunku.
A teraz lekko ,,przegnę". Gdyby chcieć zarejestrować nową rasę to trzeba pokazywać na wystawach ujednolicone ptaki przez jakiś tam czas, ich potomstwo czy jakoś tak. Gdyby tak pokazać te wszystkie białoloty, , białe, i inne plamiste to medal temu, który uznałby to za czystą, ukształtowaną rasę.
To co napisałem nie uważam za sprzeczność z twierdzeniem, że białe po barwnogłówkach są pięknymi gołębiami, tylko u nas bez wzorca.
golebiewski

HKrystian
Kontaktowanie:

Post autor: HKrystian » śr lut 04, 2015 12:40 pm

Krótkodzioby pasiak łapciasty także do niedawna był odpadem hodowlanym po berlińskich, a teraz jest już zarejestrowany jako odrębna rasa. Z białą barwnogłówką sytuacja staje się analogiczna z tymże ja twierdzę, że nie posiada ona na tyle różnych cech, aby rejestrować ją jako odmienną rasę, raczej pokusiłbym się o zmianę wzorca i wprowadzenie odmiany białej.

Zjak
Kontaktowanie:

Post autor: Zjak » śr lut 04, 2015 5:52 pm

HKrystian i Dev - proszę nie robić zamieszania i nie pisać bzdur o barwnogłówce królewieckiej i królewieckim białym, bo nie macie o tym pojęcia.
Przeczytać dokładnie co napisał zamojskie-warszawa i lewap125, który jest znanym hodowcą tej rasy w Polsce.

Biały królewiecki jest hodowany od ok. połowy XVIII wieku w Królewcu i okolicach, obecnie Kaliningrad /Rosja/. W wyniku krzyżowań tego białego z innymi miejscowymi gołębiami powstała barwnogłówka królewiecka. Biały królewiecki jest homozygotyczny, natomiast barwnogłówka jest heterozygotą. Od pary białych potomstwo jest tylko białe, natomiast, aby wyhodować barwnogłówkę trzeba wiedzieć jakie rysunkowo ptaki łączyć w parę, a i to czasem nie daje pożądanego rezultatu.
Dlatego ładne rysunkowo barwnogłówki są tak cennymi gołąbkami. Analogiczna sytuacja jest z barwnogłówkami poznańskimi.

Pisanie tutaj coby było gdyby było jest bez sensu, bo projekt wzorca jest opracowany, gołębie były na pokazie na wystawie krajowej i pierwszy pokaz mają za sobą. :D
golebie.wombat.fc.pl

adammo87
Kontaktowanie:

Post autor: adammo87 » śr lut 04, 2015 6:16 pm

Zjak pisze:HKrystian i Dev - proszę nie robić zamieszania i nie pisać bzdur o barwnogłówce królewieckiej i królewieckim białym, bo nie macie o tym pojęcia.
Przeczytać dokładnie co napisał zamojskie-warszawa i lewap125, który jest znanym hodowcą tej rasy w Polsce.

Biały królewiecki jest hodowany od ok. połowy XVIII wieku w Królewcu i okolicach, obecnie Kaliningrad /Rosja/. W wyniku krzyżowań tego białego z innymi miejscowymi gołębiami powstała barwnogłówka królewiecka. Biały królewiecki jest homozygotyczny, natomiast barwnogłówka jest heterozygotą. Od pary białych potomstwo jest tylko białe, natomiast, aby wyhodować barwnogłówkę trzeba wiedzieć jakie rysunkowo ptaki łączyć w parę, a i to czasem nie daje pożądanego rezultatu.
Dlatego ładne rysunkowo barwnogłówki są tak cennymi gołąbkami. Analogiczna sytuacja jest z barwnogłówkami poznańskimi.

Pisanie tutaj coby było gdyby było jest bez sensu, bo projekt wzorca jest opracowany, gołębie były na pokazie na wystawie krajowej i pierwszy pokaz mają za sobą. :D
wedlug broszurki ktora dostalem na wystawie poznanskiej w 2013 roku wynika ze krolewiecka zostala stworzona w oparciu glownie o poznanska... wiec jak to jest?

Awatar użytkownika
lewap125
Kontaktowanie:

Post autor: lewap125 » śr lut 04, 2015 6:42 pm

O zgrozo a kto to taki taką broszurę napisał :?: :mrgreen: :lol: :lol:

ODPOWIEDZ