Garłacz pomorski - jaka obrączka

Wzorce, ich interpretacja, uwagi do wzorców gołębi.
pampalini
Kontaktowanie:

Garłacz pomorski - jaka obrączka

Post autor: pampalini » pt maja 03, 2013 2:59 pm

Witam
szukałem i nie znalazłem, tak więc pytam ...
Do tej pory młode garłacze obrączkowałem obr. nr. 12, tak stanowi wzorzec, ostatnio jednak ktoś, gdzieś tam powiedział mi, że wzorzec dopuszcza stosowanie u pomorskich obr. nr. 13. Czy jest to gdzieś oficjalnie ogłoszone, czy sędzia na wystawie nie da BO gołębiom zaobrączkowanymi 13mi.
czy ktoś obrączkuje pomorskie obr. nr. 13
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

wik76
Kontaktowanie:

Re: Garłacz pomorski - jaka obrączka

Post autor: wik76 » pt maja 03, 2013 9:21 pm

Zgadza się już od kilku lat nr. 13 u Pomorskich jest dopuszczalny, możesz śmiało nimi obrączkować.

Zjak
Kontaktowanie:

Post autor: Zjak » pt maja 03, 2013 10:31 pm

wik76 pisze:Zgadza się już od kilku lat nr. 13 u Pomorskich jest dopuszczalny, możesz śmiało nimi obrączkować.
Chyba, że jesteś sędzią i to wiesz na pewno. A na pewno obowiązuje to co jest napisane we wzorcu.

Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl

wik76
Kontaktowanie:

Post autor: wik76 » sob maja 04, 2013 10:13 am

Zjak pisze:
wik76 pisze:Zgadza się już od kilku lat nr. 13 u Pomorskich jest dopuszczalny, możesz śmiało nimi obrączkować.
Chyba, że jesteś sędzią i to wiesz na pewno. A na pewno obowiązuje to co jest napisane we wzorcu.

Pozdr.
Sędzią nie jestem, ale gdybym nie był tego pewny, to bym nie pisał. Nie wiem dokładnie od kiedy, ale już trzy lata temu wystawiane były na krajówce Pomorskie na nr.13. (chyba, że ostatnio coś się zmieniło)
Jeśli ktoś nie jest pewny może zadzwonić do Pana K. Kanickiego jest sędzią każdy Hodowca G.P. go zna i się upewni nr.tel. jest w spisie Hodowców.
Pozdrawiam

Zjak
Kontaktowanie:

Post autor: Zjak » śr maja 08, 2013 8:36 pm

Kontaktowałem się z Komisją Standaryzacyjną i otrzymałem odpowiedź, że nie było zmiany, czyli jest tak jak we wzorcu - obrączka nr 12.

Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl

Zjak
Kontaktowanie:

Post autor: Zjak » pt maja 10, 2013 12:28 pm

Otrzymałem informację od przewodniczącego Komisji Standaryzacyjnej, że do końca maja br. będzie podjęta decyzja o dopuszczeniu na polskich wystawach do oceny gołębi z obrączką nr 13. Obrączka nr 13 obowiązuje też w Niemczech. W Czechach i EE obowiązuje obrączka nr 12.
Gołąb z obrączką nr 13 nie będzie mógł być oceniany na wystawie europejskiej.

Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl

bubi
Kontaktowanie:

Post autor: bubi » pt maja 10, 2013 9:33 pm

Gołębie z takimi obrączkami są u nas oceniane przynajmniej od 3 lat(wtedy asystowałem panu Krzysztofwi)
mbudniewicz.pl.tl

Zjak
Kontaktowanie:

Post autor: Zjak » sob maja 11, 2013 2:43 pm

bubi pisze:Gołębie z takimi obrączkami są u nas oceniane przynajmniej od 3 lat(wtedy asystowałem panu Krzysztofwi)
To nie masz czym się chwalić, że sędzia ocenia gołębie niezgodnie z wzorcem.

Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl

bubi
Kontaktowanie:

Post autor: bubi » sob maja 11, 2013 9:15 pm

No właśnie mam, bo to autorytet wśród sedziów i hodowców 8) :mrgreen:
p.s sam takimi obrączkuje :wink:
mbudniewicz.pl.tl

Zjak
Kontaktowanie:

Post autor: Zjak » pn maja 13, 2013 12:40 pm

bubi pisze:No właśnie mam, bo to autorytet wśród sedziów i hodowców 8) :mrgreen:
p.s sam takimi obrączkuje :wink:
No to gratuluję. Ten pan jest członkiem Kolegium Sędziów i ocenia niezgodnie z wzorcem?
Pozostawiam to bez dalszego komentarza.

Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl

Namor
Kontaktowanie:

Post autor: Namor » czw mar 13, 2014 7:33 pm

Jest poprawka do wzorca garłacza pomorskiego (EE303), gdzie wyraźnie napisano obrączka nr 13. Poprawione wzorce wydaje PZHGRIDI na wniosek Komisji Standaryzacyjnej. Nie ma czego podważać, tylko czytać ze zrozumieniem. Fakt, że w ogóle poprawki do obowiązujących wzorców jak i nowo wprowadzone wzorce są trudno dostępne, ale to już inny temat.

Namor
Kontaktowanie:

Post autor: Namor » czw lut 11, 2016 8:31 pm

Z wykazu ras gołębi, specjalności i numerów obrączek na 2016r opublikowanego w dniu 5.01.2016r na stronie PZHGRIDI w dziale druki do pobrania, wynika między innymi że obecnie garłacze pomorskie mają mieć ponownie obrączki nr 12. Kto w październiku 2015r zamówił zgodnie z wzorcem wtedy obowiązującym obrączki nr 13, powinien zamówić dodatkowo obrączki nr 12, lub nakładać niezgodne z wzorcem. Widać w naszej komisji standaryzacyjnej gołębi rządzi ten, kto prędzej rano wstanie, tworząc bałagan przez nieprzemyślane lub spóźnione decyzje.

Zjak
Kontaktowanie:

Post autor: Zjak » pt lut 19, 2016 10:47 am

Sprawdziłem. Od 2013r dla garłacza pomorskiego obowiązuje obrączka nr 13, /biuletyn "Gołębie" nr 59/2013/ oczywiście w Polsce, bo w EE jest nr 12. W tym samym komunikacie KS dla antwerpskiego wystawowego zmniejszyła nr obrączki na 10 na wniosek pewnego hodowcy i sędziego. Pewnie jego gołębie skarlały. :D W EE obowiązuje nr 11.

A Komisja Standaryzacyjna to nie jest sztab ludzi, którzy codziennie zajmują się jedną rasą, tylko praktycznie 3 osoby, które oprócz czynności związkowych, żyją, pracują i mieszkają.
A wzorców rasowych w Polsce jest kilkaset. :shock:

Taki sygnał na forum jest cenny i będzie wzięty pod uwagę przy aktualizacji wykazu wzorców gołębi.
golebie.wombat.fc.pl

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » pt lut 19, 2016 3:10 pm

Teraz więc rodzi się problem. Skoro w EE jest 12 mm, co dla każdego hodowcy pomorskich jasnym jest, że to za mało, a w naszym Związku obowiązuje 13 mm ( moim zdaniem i 14 nie było by zbyt wiele), to co z ptakami z polskich hodowli, gdyby były wystawiane na wystawach EE? czy nie dostaną BO za zbyt dużą obrączkę. O ile się nie mylę, niedawno miała miejsce podobnie kontrowersyjna sytuacja z obrączkami 6,5 mm dla naszych KP w kontekście ich oceny na wystawach EE.

Namor
Kontaktowanie:

Post autor: Namor » pt lut 19, 2016 4:54 pm

Krzysiek nie wprowadzaj hodowców w błąd pisząc, że w naszym związku dla garłaczy pomorskich obecnie obowiązuje obrączka nr 13, gdyż stan faktyczny wygląda nieco inaczej.
W Polsce:
- 2012r i starsze obrączka nr 12;
- 2013r, 2014r, 2015r obrączka nr 13;
- 2016r obrączka nr 12.
W EE cały czas obrączka nr 12 dla w/w rasy.
Od kilku lat zajmuję się rozprowadzaniem obrączek w naszym stowarzyszeniu i sam jestem hodowcą tej rasy, więc znam podejście hodowców do zmiany nr obrączek u garłaczy. Jedni nie przyjmowali do wiadomości zmiany i dalej w latach 2013 -2015 zamawiali nr 12, a inni zastosowali się do zmiany , zamawiając na te lata nr 13. Teraz, gdy nastąpił powrót na rok 2016 do nr 12, niektórzy chcą dalej stosować nr 13 i takie zamawiają twierdząc, że właśnie taki nr powinien dla garłaczy pomorskich obowiązywać. Rasa ta jest zresztą bardzo popularna na Pomorzu, więc należy się spodziewać ciekawych dyskusji na ten temat między hodowcami oraz sędziami. Gdy sędzia odejmie pkt za niezgodną ze wzorcem obrączkę zbyt gorliwy, gdyż nie ocenia gołębia a obrączkę. Gdy nie zabierze pkt za niewłaściwą obrączkę ktoś powie, że sędzia nie zna wzorca.

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » pt lut 19, 2016 8:30 pm

Proszę wybaczyć, nie miałem zamiaru nikogo w błąd wprowadzać, napisałem "skoro obowiązuje", biorąc pod uwagę stan na rok 2015, nie podałem, że obowiązuje w 2016, nie miałem wiedzy na ten temat, a rozważanie moje dotyczyło nie stanu aktualnego w Polskim Związku, a stanu na wystawach EE i oceny na nich polskich gołębi obrączkami rozmiar 13 mm zaobrączkowanych. Skądinąd pamiętam, jeszcze z odległych czasów, gdy sam garłacze pomorskie hodowałem, że zakładało się im obrączki 14 mm. Było to w czasach, kiedy nie istniał jeszcze PZHGRiDO, czyli na przełomie lat 80-tych i 90-tych.

Zjak
Kontaktowanie:

Post autor: Zjak » pt lut 19, 2016 10:40 pm

Krzysiek nie wprowadza nikogo w błąd. Przed napisaniem poprzedniego postu rozmawiałem telefonicznie z panem Gersztynem, przewodniczącym Kolegium Sędziów i to co napisałem jest prawdą. Nic nie zostało zmienione, obowiązuje obrączka nr 13.
A to, że gdzieś w wykazie jest nr 12, to jest pomyłka, która przypuszczam, że będzie zmieniona. Przy robieniu wykazu na kilkaset wzorców może dojść do błędnego wpisania lub sam program czasem "przeskoczy". A co z pozostałymi wzorcami i numerami obrączek? może ktoś na ochotnika zechciałby sprawdzić, czy są poprawnie wpisane? Nie jest to wcale prosta sprawa.
We wzorcu też można wprowadzić poprawkę. :)
golebie.wombat.fc.pl

Namor
Kontaktowanie:

Post autor: Namor » ndz lut 21, 2016 8:21 pm

A ja naiwnie wierzyłem, że za wzorce gołębi odpowiada Komisja Standaryzacyjna d/s Gołębi i to co przez nią napisane ręką Łukasza L. jest święte. Okazuje się , że o tych sprawach decyduje szef innego gremium, który powinien oceniać wraz z podległym zespołem wg ustalonych wzorców, a nie ustalać reguł. Czy to nie chore? Pomylić się każdy kto intensywnie pracuje ma prawo, ale trzeba umieć do błędu przyznać się, a błąd niezwłocznie naprawić, aby hodowcy w odpowiednim czasie wiedzieli jakie obrączki danej rasie założyć. Przerzucanie odpowiedzialności na inne gremium temu nie służy. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ