napisz ze twoje latają 17 godzin i zaraz się zaczniezamojskie-warszawa pisze:Jakaś cisza...

dodałem zdjęcie fursa
napisz ze twoje latają 17 godzin i zaraz się zaczniezamojskie-warszawa pisze:Jakaś cisza...
dzieki za mobilizajcekrzysiek pisze:Felix8024, mógłbyś do tego fursa opis dołożyć. No i może uzupełnić inne odmiany, bo czegoś tam chyba brakuje.
Widzę kolega musiał w koncu strzelić z gwizdka, żeby zeszło ciśnienie.krzysiekR pisze:Witam i od razu na poczatku mowie ze olewam to czy TEN post jest w temacie czy nie i czy go wykasuja. Dlatego ze juz mam serdecznie dosc tych nawiedzonych specjalistow i prorokow i dziwacznych teori tej rasy , kazdy co inne widział ,miał lub ma i sprzeczne podaje wiadomosci dotyczace nazwy koloru budowy .Juz mase przeczytałem postow i roznych artykułow i raczej nie ma tak by posty pisane prze 2-3 osoby były podobne i zgodne w jakims opisie rasy . Ostatnio mnie z szokowało twierdzenie specjalistow ze w jednobarwnym locie całych siwych , białych itd w gorze rozpoznaja ktora sztuka jest ktora i nie potrrzebuja znacznikow lub innych znakow , Na moj sprzeciw w tej sprawie twierdza ze oni wychowani na gołebiach zamojskich to juz tak maja i moga rozpoznac kazda sztuke w stadzie na wysokosci , jesli gołab by miał jakies znaki szczegolne to bym sie zgodził ale przy jednakowej barwie to jest gruby kit . Jesli ktos by był glupi i uparty cos takiego jak ja i dalej ciagnie spor w temacie to otrzymuje nastepna teorie cytuje KAZDY GOŁAB CZYLI 1szt RASY ZAMOJSKI NA WYSOKOSCI LATA INACZEJ OD RESZTY I MA SWOJ STYL LOTU I WTEDY MOZNA GO ROZPOZNAC . Czyli mozna powiedziec ze na obszarze od miast Zamoscia , Lublina po Sarzyne ludzie trzymaja 200 tys gołebi zamojskich to i jest 200 tysiecy STYLOW lotu? A juz najwieksze sa jaja na fotoblogu popierdułka tam totalna zamieszczaja zdjecia zamojskich obesrane na maksa ogony lota łapy ale ukazuja mały dziobek i głowe .. i wklepywanie postow specjalistow ze piekny piekny ładny cudny lotny . Mozna spokojnie wkleic tam zdjecie pelikana lub mewy tylko dac opis ZAMOJSKI a zaraz beda wpisy specjalistow zamojskich ze piekny , piekny , cudny i lotny itd
jesli odbiega od reszty stada to musi byc eliminacja takiej sztuki bo nie pasuje jakosciowo .Jesli mowimy o grupie około 10 szt to zgadzam sie ze rozpozna ale miałem deklaracje ze oni wychowani wtej rasie rozpoznaja wszystkie w duzym stadzie 40-60sztkrzysiek pisze:Tak, masz rację, ale gdy tych jasnych lub bocianów miałbyś kilka, góra 10, to z pewnym prawdopodobieństwem mógłbyś określić jakiego po locie, o ile ten lot odbiegał by w jakimś elemencie od lotu reszty stada, a to się zdarza.
darecki pisze:A ja, jak kiedyś ganiałem dwie sztuki .......... i jedna z nich siadła,to doskonale wiedziałem która została w górze![]()
![]()
![]()
Nieeeeezłe kity![]()
Tak to mniej więcej jest.....krzysiek pisze:Z zamojskimi jest podobna sprawa jak z nikołajewskimi. Niemal co hodowla, to nieco inny styl lotu. U nikołajewskich jest to jeszcze bardziej zróżnicowane, bo dzielą się na kilka głównych odmiennych bardzo stylów, łatwych do rozróżnienia. Jednak nawet w ramach jednego stylu, np. sierpastych co miasto, ba nawet co hodowla znajdą się ptaki latające nieco inaczej.Wielcy hodowcy tej rasy maja ptaki latające ich własnym stylem, np. ptaki Agurbasza maja swój własny specyficzny styl i są w Rosji nazywane agurbaszewskimi. Podobnie wśród staronikołajewskich latających stylem motylka (baboczki) wyróżniają się różne typy, np. biełokalitwińskije , odmiana utworzona w mieście Biełaja Kalitwa. Podobnie może być z zamojskimi. Ilu jest hodowców, mających odmienne upodobania , tyle jest różnic w locie tej rasy. Nie są to tak wielkie różnice, jak między głównymi stylami lotu nikołajewskich czy orlików, niemniej jednak są. Gdy nabywałem zamojskie, brałem ptaki z różnych hodowli, z rożnych rejonów kraju i każdy niemal latał nieco inaczej.