Oficjalne nazewnictwo.

Wzorce, ich interpretacja, uwagi do wzorców gołębi.
krzysiek
Kontaktowanie:

Re: Oficjalne nazewnictwo.

Post autor: krzysiek » śr wrz 26, 2012 12:52 pm

No i na koniec małe zamieszanie. Super, że wyjaśniłeś nazewnictwo u zamojskich, wiele osób, zwłaszcza w zachodniej Polsce nijak się w tym nie orientuje. Zamieszanie jest z tym wajskopem. W całej Polsce określenie wajskop dotyczy gołębia z białą głową, od niemieckiego weiss kopf. Za to określeniem szwarckop w wielu rejonach kraju określane są gołębie z głową czarną i to niezależnie od rasy.

felix8024
Kontaktowanie:

Post autor: felix8024 » śr wrz 26, 2012 1:24 pm

krzysiek pisze:No i na koniec małe zamieszanie. Super, że wyjaśniłeś nazewnictwo u zamojskich, wiele osób, zwłaszcza w zachodniej Polsce nijak się w tym nie orientuje. Zamieszanie jest z tym wajskopem. W całej Polsce określenie wajskop dotyczy gołębia z białą głową, od niemieckiego weiss kopf. Za to określeniem szwarckop w wielu rejonach kraju określane są gołębie z głową czarną i to niezależnie od rasy.
W byłym województwie zamojskim słowa wajskop sie nie używa, przynajmniej ja sie nie spotkałem.
Natomiast problem tkwi w tym że na typowego szwajskopa w internecie ludzie mówią wajskop co w przekładzie na polski znaczy białawy. Teoretycznie szwajskop jest białawy.Ale krasy graniasty siwo łysy itd też jest białawy. Reasumując szwajskop w zamojskiem jest taki jak opisałem.

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » śr wrz 26, 2012 2:05 pm

Dzięki za wyjaśnienie, bo praktycznie poza Zamojszczyzną to nazewnictwo jest ogółowi hodowców nieznane. szkoda, że nie pomyśleli o tym twórcy wzorca zamojskich.

Awatar użytkownika
dred
Kontaktowanie:

Post autor: dred » pt paź 26, 2012 9:40 am

Po długich rozmowach z hodowcami tej rasy Zamojskich sprecyzowałem także kiedyś opis ów barw u tych ptaków bardziej go uprościłem, sprzeczne było poglądy co do barwy sklaplerzaka i bociana(łysy)

Odmiany barwne Zamojskich w skrócie :)

Szwarckop- ptak czarno-biały, charakterystyczna czarna głowa., lota koloru białego, czarny ogon

Warszkop- ptak czarno-biały, charakterystyczna czarna głowa., lota koloru białego, biały ogon

Furs- ptak koloru niebieskiego z charakterystyczne cętki ciemne na piórach lub grochowy.

Blankop – ptak z charakterystycznym śliniakiem białym na gardle , koloru wiśniowo-czerwonego, lota białe i ogon.

Szkaplerzak – ptak z charakterystyczny szkaplerzem z piór sięgającym do prawie do ucha głowy, boki skrzydeł także w tym samej barwie(niebieskie, fursy, czarne) biały ogon i lota.

Bocian(łysy) – ptak z charakterystycznym tak jak by sercem na plecach, resztę ptaka białego.

Zmienniaki (Drapaciuchy, Romanowy)- cechą charakterystyczną tej odmiany jest jak sam nazwa wskazuje zmienność ubarwienia z wiekiem ptaków, pióra na całym ciele biało czerwone(cętki)

Rabe – ptaki o ubarwieniu , biało czarno-biały, czerwono-białym, biało-niebieskim, biało-żółtym, charakterystyczne plamki tych ptaszków są jak by w kształcie łusek rybich, białe ogony i lota.

Krase- ptaki we wszystkich kolorach(oprócz szpaków, szymli) plamy barwne są w rożnym kształcie na przemian z białym.

Jednobarwne- czyli jak sama nazwa wskazuje jednolity kolor :)

Murzyny(Zamojskie, Wysokokotne)- ptaki z charakterystyczną ciemną(popielatą) brwią, ciemnym dziobem oraz pazurami(u krasych przeplatane pazury), mogą występować krase, jednobarwne,

felix8024
Kontaktowanie:

Post autor: felix8024 » pt paź 26, 2012 12:17 pm

Brawo dred.
Widze ze jest bardzo dużo podobieństwa w tym co ja napisalem.
Co wiecej, żeby dopełnić całość i stworzyć jakiś w miare precyzyjny wzorzec co do nazewnictwa zamojskich,
wykorzystam, twoj opis, mój opis i dodam zdjęcia zeby oprócz suchego tekstu, można było zobaczyć, jak gołabek powinien wygladać w rzeczywistości. Mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko temu.
Zdjęcia będą na podstawie osobników które posiadam, nie sa to czempiony, ale nie ma sie czego wstydzić.

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » pt paź 26, 2012 1:33 pm

Świetny pomysł. Dało by to wielu hodowcom niezbyt obeznanym z rasą pogląd na to, jak ptaki wyglądać powinny.

Awatar użytkownika
golebiewski
Kontaktowanie:

Post autor: golebiewski » czw paź 17, 2013 2:14 pm

Tak przy okazji przymierzając się do zakupów tańszego paliwa w Obwodzie Kaliningradzkim wrzuciłem w wyszukiwarkę, przejście graniczne Gołdap-Gusiew i oto wynik:
https://maps.google.pl/maps?ie=UTF-8&q= ... L0BEPwSMA8
Oficjalna, zatwierdzona polska nazwa szosy prowadzącej do rejonów pochodzenia białgłówki gumbińskiej (gąbińskiej) lub odwrotnie gąbińskiej (gumbińskiej) brzmi ,,gumbińska".
golebiewski

ODPOWIEDZ