Oficjalne nazewnictwo.
Re: Oficjalne nazewnictwo.
No i na koniec małe zamieszanie. Super, że wyjaśniłeś nazewnictwo u zamojskich, wiele osób, zwłaszcza w zachodniej Polsce nijak się w tym nie orientuje. Zamieszanie jest z tym wajskopem. W całej Polsce określenie wajskop dotyczy gołębia z białą głową, od niemieckiego weiss kopf. Za to określeniem szwarckop w wielu rejonach kraju określane są gołębie z głową czarną i to niezależnie od rasy.
W byłym województwie zamojskim słowa wajskop sie nie używa, przynajmniej ja sie nie spotkałem.krzysiek pisze:No i na koniec małe zamieszanie. Super, że wyjaśniłeś nazewnictwo u zamojskich, wiele osób, zwłaszcza w zachodniej Polsce nijak się w tym nie orientuje. Zamieszanie jest z tym wajskopem. W całej Polsce określenie wajskop dotyczy gołębia z białą głową, od niemieckiego weiss kopf. Za to określeniem szwarckop w wielu rejonach kraju określane są gołębie z głową czarną i to niezależnie od rasy.
Natomiast problem tkwi w tym że na typowego szwajskopa w internecie ludzie mówią wajskop co w przekładzie na polski znaczy białawy. Teoretycznie szwajskop jest białawy.Ale krasy graniasty siwo łysy itd też jest białawy. Reasumując szwajskop w zamojskiem jest taki jak opisałem.
Dzięki za wyjaśnienie, bo praktycznie poza Zamojszczyzną to nazewnictwo jest ogółowi hodowców nieznane. szkoda, że nie pomyśleli o tym twórcy wzorca zamojskich.
- dred
- Kontaktowanie:
Po długich rozmowach z hodowcami tej rasy Zamojskich sprecyzowałem także kiedyś opis ów barw u tych ptaków bardziej go uprościłem, sprzeczne było poglądy co do barwy sklaplerzaka i bociana(łysy)
Odmiany barwne Zamojskich w skrócie
Szwarckop- ptak czarno-biały, charakterystyczna czarna głowa., lota koloru białego, czarny ogon
Warszkop- ptak czarno-biały, charakterystyczna czarna głowa., lota koloru białego, biały ogon
Furs- ptak koloru niebieskiego z charakterystyczne cętki ciemne na piórach lub grochowy.
Blankop – ptak z charakterystycznym śliniakiem białym na gardle , koloru wiśniowo-czerwonego, lota białe i ogon.
Szkaplerzak – ptak z charakterystyczny szkaplerzem z piór sięgającym do prawie do ucha głowy, boki skrzydeł także w tym samej barwie(niebieskie, fursy, czarne) biały ogon i lota.
Bocian(łysy) – ptak z charakterystycznym tak jak by sercem na plecach, resztę ptaka białego.
Zmienniaki (Drapaciuchy, Romanowy)- cechą charakterystyczną tej odmiany jest jak sam nazwa wskazuje zmienność ubarwienia z wiekiem ptaków, pióra na całym ciele biało czerwone(cętki)
Rabe – ptaki o ubarwieniu , biało czarno-biały, czerwono-białym, biało-niebieskim, biało-żółtym, charakterystyczne plamki tych ptaszków są jak by w kształcie łusek rybich, białe ogony i lota.
Krase- ptaki we wszystkich kolorach(oprócz szpaków, szymli) plamy barwne są w rożnym kształcie na przemian z białym.
Jednobarwne- czyli jak sama nazwa wskazuje jednolity kolor
Murzyny(Zamojskie, Wysokokotne)- ptaki z charakterystyczną ciemną(popielatą) brwią, ciemnym dziobem oraz pazurami(u krasych przeplatane pazury), mogą występować krase, jednobarwne,
Odmiany barwne Zamojskich w skrócie

Szwarckop- ptak czarno-biały, charakterystyczna czarna głowa., lota koloru białego, czarny ogon
Warszkop- ptak czarno-biały, charakterystyczna czarna głowa., lota koloru białego, biały ogon
Furs- ptak koloru niebieskiego z charakterystyczne cętki ciemne na piórach lub grochowy.
Blankop – ptak z charakterystycznym śliniakiem białym na gardle , koloru wiśniowo-czerwonego, lota białe i ogon.
Szkaplerzak – ptak z charakterystyczny szkaplerzem z piór sięgającym do prawie do ucha głowy, boki skrzydeł także w tym samej barwie(niebieskie, fursy, czarne) biały ogon i lota.
Bocian(łysy) – ptak z charakterystycznym tak jak by sercem na plecach, resztę ptaka białego.
Zmienniaki (Drapaciuchy, Romanowy)- cechą charakterystyczną tej odmiany jest jak sam nazwa wskazuje zmienność ubarwienia z wiekiem ptaków, pióra na całym ciele biało czerwone(cętki)
Rabe – ptaki o ubarwieniu , biało czarno-biały, czerwono-białym, biało-niebieskim, biało-żółtym, charakterystyczne plamki tych ptaszków są jak by w kształcie łusek rybich, białe ogony i lota.
Krase- ptaki we wszystkich kolorach(oprócz szpaków, szymli) plamy barwne są w rożnym kształcie na przemian z białym.
Jednobarwne- czyli jak sama nazwa wskazuje jednolity kolor

Murzyny(Zamojskie, Wysokokotne)- ptaki z charakterystyczną ciemną(popielatą) brwią, ciemnym dziobem oraz pazurami(u krasych przeplatane pazury), mogą występować krase, jednobarwne,
Pozdr. Paweł Z.
http://golebie.sarzyna.org/
http://golebie.sarzyna.org/
Brawo dred.
Widze ze jest bardzo dużo podobieństwa w tym co ja napisalem.
Co wiecej, żeby dopełnić całość i stworzyć jakiś w miare precyzyjny wzorzec co do nazewnictwa zamojskich,
wykorzystam, twoj opis, mój opis i dodam zdjęcia zeby oprócz suchego tekstu, można było zobaczyć, jak gołabek powinien wygladać w rzeczywistości. Mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko temu.
Zdjęcia będą na podstawie osobników które posiadam, nie sa to czempiony, ale nie ma sie czego wstydzić.
Widze ze jest bardzo dużo podobieństwa w tym co ja napisalem.
Co wiecej, żeby dopełnić całość i stworzyć jakiś w miare precyzyjny wzorzec co do nazewnictwa zamojskich,
wykorzystam, twoj opis, mój opis i dodam zdjęcia zeby oprócz suchego tekstu, można było zobaczyć, jak gołabek powinien wygladać w rzeczywistości. Mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko temu.
Zdjęcia będą na podstawie osobników które posiadam, nie sa to czempiony, ale nie ma sie czego wstydzić.
Świetny pomysł. Dało by to wielu hodowcom niezbyt obeznanym z rasą pogląd na to, jak ptaki wyglądać powinny.
- golebiewski
- Kontaktowanie:
Tak przy okazji przymierzając się do zakupów tańszego paliwa w Obwodzie Kaliningradzkim wrzuciłem w wyszukiwarkę, przejście graniczne Gołdap-Gusiew i oto wynik:
https://maps.google.pl/maps?ie=UTF-8&q= ... L0BEPwSMA8
Oficjalna, zatwierdzona polska nazwa szosy prowadzącej do rejonów pochodzenia białgłówki gumbińskiej (gąbińskiej) lub odwrotnie gąbińskiej (gumbińskiej) brzmi ,,gumbińska".
https://maps.google.pl/maps?ie=UTF-8&q= ... L0BEPwSMA8
Oficjalna, zatwierdzona polska nazwa szosy prowadzącej do rejonów pochodzenia białgłówki gumbińskiej (gąbińskiej) lub odwrotnie gąbińskiej (gumbińskiej) brzmi ,,gumbińska".
golebiewski