Widyn - projekt wzorca.

Wzorce, ich interpretacja, uwagi do wzorców gołębi.
Zjak
Kontaktowanie:

Widyn - projekt wzorca.

Post autor: Zjak » czw sty 27, 2011 7:31 pm

Na wystawie w Warszawie był wywieszony, więc zrobiłem zdjęcia. Teraz zastanawiam się, gdzie jest dalsza część, może była na drugiej stronie tej kartki.

Obrazek
Obrazek

Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl

WojtekZF
Kontaktowanie:

Re: Widyn - projekt wzorca.

Post autor: WojtekZF » czw sty 27, 2011 9:41 pm

Nie zobaczyłeś co było na odwrocie? niedobrze...
gg: 20619770

Awatar użytkownika
bartek91
Kontaktowanie:

Post autor: bartek91 » śr sie 03, 2011 8:17 pm

Posiadam pare takich widynów czarna samiczka a samczyk czerwony.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
krol17
Kontaktowanie:

Post autor: krol17 » śr sie 03, 2011 8:49 pm

ja mam 2 pary czerwonych 1 samice czarną i po 2 młode z obu kolorów

hubert1109
Kontaktowanie:

Post autor: hubert1109 » czw sie 04, 2011 9:48 pm

ja mam 3 pary i 8 młodych czerwone jeden czarny,

golabek01
Kontaktowanie:

Post autor: golabek01 » sob sie 06, 2011 7:07 pm

ja mam ładną parkę czerwonych i parę młodych z tego roku a tu link do magazynu gołębie a w nim wzmianka o widynkach strony 7 8 9
http://pzhgridi.pl/materialy/golebie_50.pdf

Awatar użytkownika
Tom1
Kontaktowanie:

Post autor: Tom1 » wt wrz 13, 2011 11:42 am

czy Widyny są w waszych gołębnikach też takie ospałe w porównaniu do innych ras?
Jak latają? bo jeszcze nie miałem okazji ich obejrzeć w powietrzu.

adammo87
Kontaktowanie:

Post autor: adammo87 » wt wrz 13, 2011 3:27 pm

golabek01 pisze:ja mam ładną parkę czerwonych i parę młodych z tego roku a tu link do magazynu gołębie a w nim wzmianka o widynkach strony 7 8 9
http://pzhgridi.pl/materialy/golebie_50.pdf
jak mozna dostac sie do numeru z WAJSFINGLAMI?

Zjak
Kontaktowanie:

Post autor: Zjak » wt gru 27, 2011 10:40 am

Na wystawie w Kielcach, widyn polski był wystawiany jako pokaz, łącznie z propozycją wzorca.
Zrobiłem kilka zdjęć, z tym, że projekt wzorca był zafoliowany i na fotkach są odbicia światła, ale jest czytelny przy powiększeniu.
Poniżej miniaturki, które po jedno- lub dwukrotnym kliknięciu powiększają się:
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl

kajtek
Kontaktowanie:

Post autor: kajtek » wt sty 17, 2012 2:48 pm

Na wystawie Warszawskiej pokazałem 12 szt. Widynów Polskich w 4 kolorach. Byłem mile zaskoczony zainteresowaniem Hodowców tymi gołebiami. Miałem bardzo dużo pochwał za to co robię , oraz były i uwagi krytyczne. M.in. jedna z krytycznych uwag było ażeby nie dzielić tych gołębi na dwie odmiany, a tylko w opisie rysunku dać do zrozumienia, że mogą być w kolorze z przewagą bieli na tarczach skrzydeł jak i z przewagą koloru.
Podobała mi się ta propozycja. Zarekomenduję to na zebraniu Zarządu naszego Związku.
Co wy Panowie na ten temat sądzicie?
P.s.
Zarówno z wystawy jak i na gięłdzie sprzedałem 19 szt. Widynów, oraz z dwoma kolegami wymieniłem się po 1 sztuce jako domieszka do swoich linii.

Lotnik_94
Kontaktowanie:

Post autor: Lotnik_94 » wt sty 17, 2012 2:50 pm

Czy te widyny odmiana "cyganeczka" były Pana?
Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek

kajtek
Kontaktowanie:

Post autor: kajtek » czw sty 19, 2012 4:06 pm

Poza mną nikt nie wystawiał w Warszawie Widynów Polskich. Te, które były pokazane, to były moje.
Poprawiony wzorzec uwzględniając uwagi jakie zgłoszono mi na wystawie, przedztawie kolegom z zarządu naszego Związku w sobotę
t.j. 21. 01 2012 na giełdzie przy Płochocińskiej.

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » czw sty 19, 2012 5:02 pm

Przy okazji mam pytanie. Widyn z białym ogonem. Dla niektórych klasyk. Jak Pan się na ten temat zapatruje? Czy nowy wzorzec uwzględnia "wynalazki" tego typu?

kajtek
Kontaktowanie:

Post autor: kajtek » czw sty 19, 2012 6:18 pm

Propozycja wzorca Widyna Polskiego jest propozycją wzorca golębi hodowanych w Polsce od ponad 100 lat. Typowy Widyn nigdy nie miał białego ogona. W ostatnich latach u Motyli Warszawskich pojawiły się często tzw wylociaki, bądż osobniki z opuszzconymi skrzydłami.Jest to odbicie krzyżówki Widyna z Berlińskimi Krótkodziobymi i Czystookim. Osobiście takiego wylociaka sprezentowałem jednemu z hodowców Warszawskiego Związku, który pracuje nad wychodowaniem motyli z białymi ogonami. Ma już pewne osiągnięcia. Może to być zarejestrowane jako oddzielna rasa lub odmiana. Budapesztańskich wysokolotnych jest kilka ras, albo wschodnich postawnych- co miasto to inna rasa, minimalnie różniących się miąędzy sobą.

emir
Kontaktowanie:

Post autor: emir » czw sty 19, 2012 7:34 pm

widyn powińien mieć wiecej ćiemnego koloru , jest to wyjątkowy kolor tej rasy , a upadabńiańie widyna kolorem do motyla doprowadżi do wiecznej dyskusji czy to jest jeszcze motyl czy juz widyn.

arbiter
Kontaktowanie:

Post autor: arbiter » pt sty 20, 2012 8:01 am

Mogę się założyć, że w dość krótkim czasie pojawi się na wystawach Motyl z koronką już są egzemplarze nieustępujące gładkim.

Awatar użytkownika
stasiek
Kontaktowanie:

Post autor: stasiek » pt sty 20, 2012 5:46 pm

Taż sa juz Widyny na białych ogonach i w kosmach nie ustępujące wygladem Motylom

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » pt sty 20, 2012 9:10 pm

Wiem że są, dlatego pytałem fachowca, co on na to.

Awatar użytkownika
stasiek
Kontaktowanie:

Post autor: stasiek » pn lis 12, 2012 8:03 am

Jak to jest z tym Widynem? Na wystawie w Garwolinie pokazane były gołębie rasy "Widyn" i oceniana była ta rasa. Na karcie było napisane "Motyl warszawski średniodzioby". Pierwszego dnia karta była pokreślona i znajdowały się dwa opisy rasy. Moim zdaniem były to "Widyny" a oceniane jako "Motyl średniodzioby". Jak to jest z tym Widynem?. Czy on jest, czy go nie ma? W okolicach Warszawy o "Motylu średniodziobym" nikt nie słyszał.

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » pn lis 12, 2012 9:13 am

Przyłączam się do pytania Staśka, właśnie sam miałem je zadać.Co Ciekawe, skoro Stasiek, znany warszawski hodowca mający szerokie kontakty w stołecznym środowisku gołębiarskim uważa, że pojęcie " motyl warszawski średniodzioby" jest tamtejszym hodowcom nieznane, to kto i dlaczego uparcie lansuje tą nazwę, co prowadzi jednocześnie do dyskryminacji tradycyjnego widyna? A co w tym chodzi , o kasę , sławę , czy o co?

Zjak
Kontaktowanie:

Post autor: Zjak » pn lis 12, 2012 12:17 pm

W katalogu z wystawy jest zapisany motyl średniodzioby, czyli ktoś go zgłosił na wystawę, a sędzia ocenił. Wystawiali hodowcy, chyba znani i chyba wiedzą co hodują.
Wzorzec motyla średniodziobego został zatwierdzony w 2009r /sprawdziłem/.
W pochodzeniu jest napisane:

"Rasa powstała w okresie międzywojennym ubiegłego stulecia najprawdopodobniej z gołębi wiedeńskich typu lotnego. Kolebką tej rasy jest Warszawa i jej najbliższe okolice".
Czyli wynika z tego, że najbliższe okolice W-wy, tylko nie wiadomo ile te najbliższe okolice mają km.

Mam duże wątpliwości czy wzorzec widyna będzie zatwierdzony przy istniejącym wzorcu motyla średniodziobego, chyba, że wzorzec motyla będzie zlikwidowany to wtedy tak.
golebie.wombat.fc.pl

kajtek
Kontaktowanie:

Post autor: kajtek » wt lis 13, 2012 10:32 am

WIDYN A SPRAWA ……
Na wystawie w Garwolinie, a także i po wystawie zwróciło się do mnie szereg hodowców Widyna Polskiego z zapytaniem o co tu chodzi. Wystawiasz pan Widyna jako Motyla Średniodziobego i jak to się ma do tego co piszesz pan w biuletynie związkowym?
Prawdopodobnie zapytania te będą jeszcze jakiś czas trwały, dlatego też z wyprzedzeniem ażeby każdemu z osobna nie tłumaczyć postanowiłem całe to zamieszanie jakie nastąpiło w Garwolinie opisać i umieścić w internecie by zainteresowani mogli sobie o tym przeczytać.
Na miesiąc przed wystawą dostałem zapewnienie od władz Polskiego Związku, że mogę śmiało wystawiać w Garwolinie Widyna Polskiego ponieważ do tego czasu wzorzec będzie już zatwierdzony. Jeśli nie zdąży się wydrukować i rozesłać wkładki do Katalogu Wzorców Gołębi Rasowych, to zatwierdzony wzorzec Widyna otrzyma pocztą elektroniczną Prezes Warszawskiego Związku, ażeby można było ocenić wystawione gołębie.
Na tej podstawie nas dwóch hodowców wystawiło Widyna Polskiego w Garwolinie.
W niedzielę przyjechałem na wystawę. Jeszcze nie widziałem oceny ptaków a już miałem wiele dziwnych pytań, których praktycznie nie rozumiałem. Gdy zobaczyłem karty ocen wtedy zrozumiałem zadawane mi wcześniej pytania. Wystawione przez nas Widyny zostały ocenione wg. wzorca Motyla Średniodziobego i na kartach ocen widniało, że jest to Warszawski Motyl Średniodzioby. Wszystkim ptakom dano punkty karne i to jednakowo za dziób i głowę. Zapytałem się sędziego który je sędziował dlaczego wszystkie ptaki otrzymały
jednakowe punkty karne za głowę i dziób. Odpowiedział mi, że głowa zbyt płaska a dziób za długi i szpiczasty nie zgodny z wzorcem. Zapytałem, wg jakiego wzorca oceniał te gołębie.
Okazało się, że wg wzorca Motyla Średniodziobego bo tak mu na odprawie sędziów kazano.
Rozmowa przebiegała w dość ostry sposób. Na pytanie czy kwestjonuję jego kompetencje sędziowskie - odparłem tak. Po zastanowieniu się doszedłem do wniosku, że nie jest to w całości jego wina. Przepraszam cię Janusz za to powiedzenie, nie mniej mogłeś odmówić sędziowania ponieważ w zgłoszeniu na wystawę było napisane Widyn Polski czyli zupełnie inne gołębie niż opiewa wzorzec Motyla Średniodziobego, a wzorca Widyna mimo zapewnienia nie było.
Moim zdaniem skoro nie było wzorca Widyna należało na kartach ocen napisać POKAZ. A tak sporo osób wystąpiło z ,, pretensjami’’ do mnie: piszesz artykuły o Widynach a wystawiasz Motyla Średniego. Przepraszam ,,zawiedzionych’’, nie wystawiałem Motyla Średniodziobego (Średniego), Nastąpiła pomyłka w sędziowaniu najprawdopodobniej z winy Organizatora Wystawy i Przewodniczącego Komisji Sędziowskiej.
Nad propozycją wzorca Widyna pracowałem około 3 lat, konsultując się z hodowcami tej rasy. Na ostateczny szlif wzorca zwłaszcza budowy głowy i dzioba oraz koloru oczu i brwi posłużyła mi samiczka którą wystawiłem w Garwolinie. Ośmielam się nazwać ją modelką w tej rasie gołębi. Jest wymarzonym Widynem. Jak na ironię losu w tych pozycjach gdzie do opisu posłużyła mi jako modelka otrzymała punkty karne. W stosunku do wzorca wg. którego była oceniana – prawidłowo, w stosunku do rasy jaką reprezentowała była to ocena błędna.
Miałem zgłosić również Widyny na wystawę do Białegostoku i na krajową młodych do Gdańska, ale w tej sytuacji rezygnuję i nie daję żadnych gołębi na te wystawy mimo, że osobiście będę na nich.
Nie wiem również czy mój wysiłek w rejestracji ginącej poniekąd rasy Widyna nie pójdzie na marne. Miałem zamiar zarejestrować jeszcze hodowanego zwłaszcza w rejonie warszawskim gołębia o nazwie Kasztan, pokazywałem go już na wystawach, Bialuch lub Biały Polski oraz Dublet –biały bosy z koronką oraz pomóc koledze w rejestracji Mewki Mazowieckiej. Ale w tej sytuacji nie wiem czy jest to sens się w to bawić.
Henryk Szabłowski

kajtek
Kontaktowanie:

Post autor: kajtek » wt lis 13, 2012 2:46 pm

do Zjak
Mnie osobiście nie przeszkadza Motyl średniodzioby, o tym która rasa się przyjmie niech zdecydują hodowcy i wystawy.
Mamn tylko mieszane uczucie czy sędziowie sobie z tym poradzą w dosyć subtelnych ale jednak różnicach. Żeby tak sądzić mam ku temu powody, doświadczyłem to na innych rasach m.in. Murzynku lotnym, Blondynettcie. Mimo,że wystawiałem te rasy na warszawskiej wystawie w latach ubiegłych sam a więc nie było konkurencji to i tak sędzia żle ocenił.

Zjak
Kontaktowanie:

Post autor: Zjak » wt lis 13, 2012 4:59 pm

Należy się Panu podziękowanie za wyjaśnienie sprawy na forum, a Organizatorom wystawy w Garwolinie, należy się.......brakuje stosownych słów.
Za zaistniałą sytuację, poniżenie i zlekceważenie hodowców-wystawców tej rasy gołębi, wprowadzenie w błąd zwiedzających wystawę i użytkowników tego forum, Organizatorzy wystawy, powinni przeprosić wszystkich tutaj na forum. To czyta cała Polska.

Dobrze, że się wstrzymałem z fotorelacją z tej wystawy, już się nie ukaże. Na wystawę do Garwolina już więcej nie pojadę, byłem na trzech i wystarczy.
Pana Janusza znam i jestem przekonany, że ocenę gołębi wykonał z należytą starannością.

Z tego co wiem, to nie ma jeszcze zatwierdzonego wzorca widyna polskiego.

Pozdr.
golebie.wombat.fc.pl

kajtek
Kontaktowanie:

Post autor: kajtek » wt gru 11, 2012 5:32 pm

W Białymstoku na wystawie w dniach 9-10 grudnia br. wystawiono pięknne Widyny. Czerwone Widyny polskie kol. Witka były naprawdę Super przez duże ,,S"
I tu znów najładniejszym Widynom dano punkty karne za dziób- bo za długi , za głowę - bo za płaska. oraz za rysunek - bo nie jest kolor ucięty jak u motyli. Oceniane były wg wzorca Motyla Średniodziobego. Wygrał wńaśnie gołąb czarny,który zdaniem wystawców i moim też winien otrzymać max. 93 pkt. ale miał krutszy dżiób. i bardziej okrągłą głowę .oraz budową podobny do Motyla
Wystawiający te gołębie życzyli mi ażebym dobrowadził do zakończenia proces rejestracji Widyna Polskiego, w przeciwnym razie nie ma sensu bawić się w to ponieważ wzorzec nie pasuje do hodowanych ptaków.

ODPOWIEDZ