Rasy psów

Arkad2007
Kontaktowanie:

Re: Rasy psów

Post autor: Arkad2007 » pt gru 21, 2012 5:20 pm

Witam. W latach 90 ubiegłego stulecia byłem treserem i pozorantem w Związku Kynologicznym, w związku z tym mam pewne doświadczenie, jakoby z pierwszej ręki. Atakowały mnie jako pozoranta psy różnych ras, miałem na rękawie owczarki niemieckie, rottweilery, amstaffy, dobermany i inne, i tu nie do końca zgodzę się z kol. perros, jakoby tylko teriery miały wielką radość z rozszarpywania jakiś rzeczy. Taką radość mają prawie wszystkie rasy obronne. Co do zachowań się psów podczas obrony to prawie wszystkie rasy (nie tylko te z grupy terierów) wykonują niedwuznaczne ruchy ciałem podobne do rozszarpywania.
Ad.krzysiek
Zawsze w takich wypadkach jest to wina człowieka, nigdy zwierzęcia.
Zgadzam się z Tobą w 100%, pies jest tylko narzędziem w rękach człowieka. Nie ma złych psów są tylko źli i nieodpowiedzialni właściciele tych psów.Pozdrawiam.

perros
Kontaktowanie:

Post autor: perros » pt gru 21, 2012 8:06 pm

Arkad2007 rozumiem że nie zgadzasz się z twierdzeniem że tylko terriery mają przyjemność z rozszarpywania bo ja też się z nim nie zgadzam :) nigdzie też tak nie napisałem :b

praktycznie każdego psa jesteś w stanie nauczyć rożnych rzeczy ale jedne rasy mają lepsze predyspozycje do jednych rzeczy a inne do innych. Łańcuch łowiecki wilka (od którego pochodzą wszystkie rasy psów) składa się z następujących części: TROPIENIE-wypatrywanie-podchodzenie-pogoń-chwycenie-rozszarpywanie-zjedzenie. Różne psy były selekcjonowane na poszczególne części tego łańcucha. Na przykład psy tropiące musiały mieć najbardziej uwydatnione tropienie ale już niektóre psy myśliwskie w zależności od rodzaju polowania musiały wytopić i wypatrzeć co jeśli uczyniły ukazywały stójką w kierunku danego obiektu. A teriery musiały jeszcze do tego chwycić ofiarę i zabić. U retrieverów które były przeznaczone do aportowania łańcuch ten musiał się zakończyć na chwyceniu ale nie mógł jej już rozszarpać bo nic by z np. kaczki nie zostało. To jest oczywiście teoria co do powstania poszczególnych ras jednak w dzisiejszych czasach większość psów już nie spełnia takiej roli do której były stworzone a mimo to wyżeł który żyje cały czas w mieście w bloku z dużym prawdopodobieństwem będzie wystawiał jakąś zwierzynę na spacerze na łąkach, beagiel zaaferuje się jakimś zapachem i nie jest się go w stanie przywołać, chart pobiegnie za królikiem, terier dorwie jakiegoś szczura a welsh corgi będzie podgryzał biegające dzieci.

unikori
Kontaktowanie:

Post autor: unikori » pn paź 14, 2019 10:17 am

mając psy warto zainteresować się ich dobrym wychowaniem i nauką posłuszeństwa wobec nas. Warto zainteresować się wyszkoleniem psa na początku, gdyż młode psy szybciej się uczą i te umiejętności zostają im zazwyczaj do końca życia.

https://psiedszkole.pl/

AdamKo
Kontaktowanie:

Post autor: AdamKo » śr lis 27, 2019 3:12 pm

Miłośnicy psów mogą kupić dla swoich dzieci bądź wnuków fajne miniaturki do zabawy np. taka https://bit.ly/2OPSGX9

ODPOWIEDZ