bru4- perukarz
Re: bru4- perukarz
Bardzo licze na ocene a w szczególności Piotrka W. Jeśli znajdziesz troszke czasu opisz go. Bardzo cenie twoje zdanie.
Witam !!!
Z wielką przyjemnością loguję się na tym forum po 3 latach przerwy. Tak się w życiu złożyło. Z tego co zauważyłem część starej gwardii nadal prężnie działa. Nie chcę zaśmiecać forum i zakładać nowego tematu więc odgrzebałem przypadkowy temat oceny perukarza i chciałem tutaj zadać pytanie. Wzorzec perukarza jasno określa kolor oczu. Pytanie brzmi. Ile sędzia na wystawie powinien dać pkt. ujemnych gołębiowi o kolorze oczu niezgodnym z wzorcem. Z góry dziękuję za odpowiedź. Z moich obserwacji wynika, że sędziowie różnie do tego podchodzą i chciałbym wiedzieć jak to powinno być.
Pozdrawiam
Z wielką przyjemnością loguję się na tym forum po 3 latach przerwy. Tak się w życiu złożyło. Z tego co zauważyłem część starej gwardii nadal prężnie działa. Nie chcę zaśmiecać forum i zakładać nowego tematu więc odgrzebałem przypadkowy temat oceny perukarza i chciałem tutaj zadać pytanie. Wzorzec perukarza jasno określa kolor oczu. Pytanie brzmi. Ile sędzia na wystawie powinien dać pkt. ujemnych gołębiowi o kolorze oczu niezgodnym z wzorcem. Z góry dziękuję za odpowiedź. Z moich obserwacji wynika, że sędziowie różnie do tego podchodzą i chciałbym wiedzieć jak to powinno być.
Pozdrawiam
-
- Kontaktowanie:
Sędzia może zabrać za oczy nawet 2 punkty ujemne
Dzięki za szybką odpowiedź
[quote="staropolski"]Sędzia może zabrać za oczy nawet 2 punkty ujemne[/quote] Możliwe, ale u niektórych ras , na przykład mających we wzorcu białe oko, występowanie oka żółtego powinno skutkować BO.
Witam !!!
No właśnie kolego Krzysiek stąd wzięło się moje pytanie. Postaram się teraz je doprecyzować. Czy zabranie perukarzowi (chodzi o tą rasę) pkt. za niezgodny z wzorcem kolor oczu jest obligatoryjne, czy uznaniowe przez osobę oceniającą. Być może tak jak napisałeś taki gołąb powinien być BO. Skoro na wystawie krajowej w Kielcach (zamieszczę zdjęcia wieczorem) gołąbki o kolorze ubarwienia niezgodnym z wzorcem nie były oceniane.
No właśnie kolego Krzysiek stąd wzięło się moje pytanie. Postaram się teraz je doprecyzować. Czy zabranie perukarzowi (chodzi o tą rasę) pkt. za niezgodny z wzorcem kolor oczu jest obligatoryjne, czy uznaniowe przez osobę oceniającą. Być może tak jak napisałeś taki gołąb powinien być BO. Skoro na wystawie krajowej w Kielcach (zamieszczę zdjęcia wieczorem) gołąbki o kolorze ubarwienia niezgodnym z wzorcem nie były oceniane.
Co do perukarza sprawa może nie być taka prosta. To rasa strukturalna, oko nie jest u niej najważniejsze. Nie uważam, by kolor oka u perukarza był równoznacznie traktowany jak kolor oka np. srebrniaka, sroczki czy szeka polskiego.Te perukarze oglądaliśmy m.in. z jednym z czołowych hodowców tej rasy i byliśmy zgodni co do tego, że na polskich wystawach powinna być wprowadzona, podobnie jak na Zachodzie kategoria AOC (all others colours) , czyli ptaki w kolorach nie ujętych przez wzorce. Jest to tym bardziej potrzebne, że , jak ma to miejsce m.in. u perukarzy, ptaki w tych kolorach są często fenotypowo lepsze niż osobniki w kolorach uznanych. Taka kategoria stymuluje niejako postęp hodowlany, pomaga rozszerzać gamę odmian barwnych, co u wielu ras ma znaczenie.
-
- Kontaktowanie:
Oczywiście u perukarza kolor oczy niezgodny ze wzorcem może skutkować BO, ale kolega chciał się dowiedzieć ile można punktów ujemnych wziąć za oko u gołębia ogólnie 

Witam !!

Zamieściłem powyżej zdjęcia perukarzy pozostawionych na wystawie krajowej w Kielcach bez oceny. Kolejne zdjęcie jakie zamieszczę poniżej to perukarz kiepskiej jakości i nisko oceniony - ale oceniony.

Różnica w klasie gołąbków jest olbrzymia. A w ocenie ten kiepski ma marne 90 pkt. ale ma. Warto też spojrzeć na zmiany jakie zaszły w hodowli perukarzy. Coraz więcej spotykamy ptaków bardzo dobrej klasy w nietypowych kolorach. Powiem więcej takie ptaki są o wiele cenniejsze i wielu hodowców dąży do uzyskania takich kolorów.

Zamieściłem powyżej zdjęcia perukarzy pozostawionych na wystawie krajowej w Kielcach bez oceny. Kolejne zdjęcie jakie zamieszczę poniżej to perukarz kiepskiej jakości i nisko oceniony - ale oceniony.

Różnica w klasie gołąbków jest olbrzymia. A w ocenie ten kiepski ma marne 90 pkt. ale ma. Warto też spojrzeć na zmiany jakie zaszły w hodowli perukarzy. Coraz więcej spotykamy ptaków bardzo dobrej klasy w nietypowych kolorach. Powiem więcej takie ptaki są o wiele cenniejsze i wielu hodowców dąży do uzyskania takich kolorów.
Niestety nasz Związek za niektórymi sprawami nie nadąża. Najlepszym wyjściem byłoby wprowadzenie kategorii AOC.
Zastanawia mnie jeszcze jedno. Chodzi o gołąbka tygrysowatego. Mam wątpliwość czy sędzia zbyt surowo go nie potraktował. W uzasadnieniu wpisał "Barwa niezgodna z wzorcem" i jak by na to nie patrzeć miał rację. Wzorzec mówi - tygrysowate : na białym podłożu możliwie równomiernie rozłożone, nie zbyt duże, czystego koloru plamki. Tylko dlaczego od razu BO. Sądzę, że w tym konkretnym przypadku mogło się skończyć na odjęciu punktów.