Tiplery zagłębiowskie
Re: Tiplery zagłębiowskie
Pisał o tym pan Koliński na łamach "Gołębnika".Znał tego człowieka osobiście.
Witam.Ciekawy wątek z p.Aniołkiem i tipplerami zagłebiowskimi.Może ktoś z forum zetknął się bliżej z tym panem,ewentualnie z gołębiami wychodowanymi przez niego?.Pozdrawiam.
- dred
- Kontaktowanie:
No własnie juz to kilka razy mówiłem dobrze że jest Pan Arek i także to napisał tippler z. niegdy nie występował w takie barwie dla tego nie rozumie jak jest oceniany na wystawach, a to na fotkach to wynalazek i nie ma nic wspólnego z tipplerem zagłębiowskim to jest przykład moich ptaków pochodzących właśnie z zagłębia śląskiego http://www.flog.pl/media/foto/1877977_t ... -2010-.jpgkrzysiek pisze:Całkowicie się z Panem zgadzam.Skoro jednak rasa ma wzorzec,dlaczego na wystawach preferuje się kolory,których wzorzec nie przewiduje.Sędzia oceniając te ptaki powinien je odrzucić za niewzorcowe ubarwienie.Ewentualnie dac ako pokaz nowego, nie ujętego we wzorcu koloru.
Pozdr. Paweł Z.
http://golebie.sarzyna.org/
Ja wtrące tylko jedno iż mój kumpel też hoduje tiplery białe nakrapiane ma bodajże i czerwone z koronkami i ma takie jak dred i twierdzi on że najgorzej latają te ostatnie.
DARMOWE nagrody priv
- dred
- Kontaktowanie:
A jakie czasy te ptaki osiągają tego twojego kolegi ?? bo te na fotkach w tym roku zrobiły 5 h 30 min szkoda że nie w konkursie ale ich rodzice z legówki bez specjalnego treningu 3 h 17 min jak dobrze pamiętam na takiej wysokości że lornetka była czasem potrzebna żeby je zobaczyć i myślę że kolega Kamil czy Pan Arek tez potwierdzą jak te z czystych lini potrafią latać, zresztą kol. Ares ma ta są samą linie co Ja 

Pozdr. Paweł Z.
Witam.Ad.Lukezi wg wzorca nie ma białych tipplerów zagłębiowskich, a tym bardziej z koronkami.Występują w kolorach: czarne, kawowe, czerwone, brązowe, niebieskie; karpiate (grochy) i ciemne zawsze z jaśniejszym podbrzuszem,a te które posiada kolega to najprawdopodobniej mieszańce z budapesztami lub innymi lotnymi.Pozdrawiam.
Szczerze mówiąc nie pytałem go jakie ma:P Nie interesują mnie te gołębie dlatego tiplery to były tiplery i nie pytałem czy angielskie czy zagłębiowskie. No a angliki występują w takim kolorze?? Kol dred z tego co się orientuję to 4-5h to mu latają na normalnym poziomie. Z tego co wiem nie mają specjalnego treningu bo ten mój kumpel to zalatany człowiek;P Swoją drogą nachodzi mnie wymienić sie z nim żeby sprowadzić sobie z 6 szt do siebie i u pobawić sie w gołębie lotne( 6 szt wystarczy żeby na jako takim poziomie latały?? chodzi mi głównie o te czasówki??)
DARMOWE nagrody priv
Witam ponownie. Tipplery angielskie lotne występują podobnie jak pocztowe we wszystkich kolorach.W zasadzie kolor nie ma znaczenia bo w lotach konkursowych przede wszystkim liczy się długość lotu.Najbardziej cenione są gołębie o locie na nie za wysokim pułapie, które mogą być obserwowane przez hodowcę.Kol.Lukezi jakie to twoim zdaniem wysokości? - ,,latają na normalnym poziomie" i co masz na myśli pisząc ,,chodzi mi głównie o te czasówki??".Pozdrawiam.
P.S
Nazwa gołębi to tipplery nie tiplery.
P.S
Nazwa gołębi to tipplery nie tiplery.
Witam , tiplerow zaglebiowskich widzialem juz wiele , rozno kolorowe , ale te z targu czarne czerwone i zolte ni diabla nie warte , tak Pawel mamy tę samą linie Mirek tak samo, dodam link do foty moich ptakow
http://kamil801.flog.pl/wpis/2150941/
http://kamil801.flog.pl/wpis/2150941/
Chodzi mi o to czy stado 6 szt może osiągać dobre wyniki czasowe??
DARMOWE nagrody priv
Witam.Moim skromnym zdaniem najlepsze efekty w locie zagłębiowskich osiągamy stadem 20-30 szt.W locie tym preferowana jest przede wszystkim wysokość i utrzymywanie się jak najdłużej stada na pewnym wysokim pułapie(punkt,zakrycie).Natomiast loty konkursowe rządzą się innymi prawami i tu wystawiamy drużynę składającą się z 3-7szt.specjalnie trenowaną na okoliczność lotu konkursowego.Pozdrawiam.
Właśnie jak napisał Arkad najlepsze wyniki osiągają nie duże stada ,a do wyczynu szykuje się drużyny od 3-5 ptaków. Widziałem stado budapesztów i tiplerów około 200 szt które latały nad moim miastem ,fantastyczny widok
Szukaj a znajdziesz
Witam.Oczywiście widok 80-100 sztuk gołębi latających na bardzo wysokim pułapie przez parę godzin to widok zapierający dech w piersiach.Niestety jest to coraz rzadszy obrazek w Zagłębiu i nie tylko, bo coraz częściej widzimy te ptaki latające na niskich wręcz na bardzo niskich wysokościach,osiągające 1-2h lotu i tak jak w przeważającej części gołębi wysokolotnych i tu nastąpiła degeneracja rasy.Pozdrawiam.
P.s
Jeżeli ktoś z forumowiczów zna hodowców tipplerów zagłębiowskich,ewentualnie sam ma takie ptaki które osiągają powyżej 5h lotu to proszę o kontakt na pw.
P.s
Jeżeli ktoś z forumowiczów zna hodowców tipplerów zagłębiowskich,ewentualnie sam ma takie ptaki które osiągają powyżej 5h lotu to proszę o kontakt na pw.
witam!do arkad 2007-piszesz że hodujesz zagłębiaki ponad 35 lat.napisz proszę czy styl lotu twoich ptaków zmienił się w
ciągu tego czasu czy może przez selekcję jest cały czas ten sam .ciekawy jestem czy jest to lot okrężny czy sztorcowy.no i jak to jest i było z tymi wysokościami i czasem lotu. sympatyk zagłębiaków
ciągu tego czasu czy może przez selekcję jest cały czas ten sam .ciekawy jestem czy jest to lot okrężny czy sztorcowy.no i jak to jest i było z tymi wysokościami i czasem lotu. sympatyk zagłębiaków
Witam.Kol.reksiur nie wiem czy nie pomyliłeś tematów(patrz:orlik,mikołajewski!!!)? Loty sztorcowe u tipplera zagłębiowskiego??? raczej się nie zdarzają (przynajmniej u mnie).Jeżeli chodzi o styl lotu moich zagłębiowskich, to w przeważającej części gołębie te pochodziły z linii pana Stefana Nowaka z Będzina i ptaki te latały lotem szybkim okrężnym, na bardzo wysokim pułapie,a czas lotu to 5-8h. Piszę że latały bo niestety w 2009r byłem zmuszony sprzedać ptaki ze względów osobistych.Teraz wracam do hodowli i poszukuję dobrego materiału hodowlanego.Pozdrawiam.
sorki miałem na myśli frontowanie
20 lat temu miałem właśnie ptaki o takim locie z katowic byłem dzieciakiem i nie miałem pojęcia o treningu,selekcji-latały na wysokim pułapie 2-3 godz.przygoda ta trwała krótko<kuna>ale sentyment pozostał.obecnie mam gdańskie lecz jeśli w tym roku nie wylatają 1.5-2godz<rekord 49min i rozstrój nerwowy>schodzę z tego tematu i wejdę w zagłęiowskie.jest tu na tym forum kilka osób które sensownie opisują co gdzie jak i dlaczego.

Witam.Gdańskie wysokolotne zostały niestety tylko z nazwy, jak większość ras wysokolotnych.Jedną z nielicznych i coraz bardziej cenioną przez amatorów wysokolotów są tipplery zagłębiowskie, które jeszcze tak do końca nie zatraciły swoich zdolności lotowych.Tipplery na swoje szczęście nie należą do gołębi wizualnie ładnych i przez to może uniknęły losu innych ładniejszych ras lotnych, niska cena gołębia wynikająca z braku zainteresowania nimi przez ,,hodowców" też zrobiła swoje.Po prostu wolierowym hodowcą nie opłaca się hodowla tipplera zagłębiowskiego,ze względu na jego małą atrakcyjność wyglądową (czytaj - cenową).Zostali tylko nieliczni pasjonaci którzy hodują tipplery zagłębiowskie do lotu!!! i niech tak zostanie.Pozdrawiam.
Witam. Polecam bardzo Tipplery zagłębiowskie są to bardzo dobre gołębie do lotu, są hodowcy którzy po wielu eksperymentach z innymi rasami napotkali na wiele niepowodzeń wrócili z powrotem do tipplerków ja osobiście też miałem jednocześnie zamojskie i typlery zagłębiowkie po pierwszych lotach młodymi różnica była wyraźna i pozostałem przy tipplerach. Jest duży problem ze znalezieniem dobrych hodowców tych gołębi i z materiałem do rozpoczęcia hodowli ale jeszcze ktastrofy niema chociaż zainteresowanie tymi gołębiami jest niewelkie, co ma dobre i złe strony. Ja żeby założyć hodowle gołębi zanim kupiłem pierwszy materiał to wykonałem chyba z 20 rozmów telefonicznych w całym kraju, analiza tego co usłyszałem i podjęcie decyzji zajęła mi chyba z rok czasu. Gołębie te potrzebują ostrej selekcji u mnie z 10 młodych zostaje około 4 ale efekty widać, latają w każdą pogodę trzymają się w stadzie nie mają tendencji do rozbijania się na mniejsze grupki lub latanie w pojedynkę, mała ilość dobrych hodowców zmusza mnie do zabezpieczania się na przyszłość bo może być tak że nawet ci którzy mają jeszcze wartościowy materiał zrezygnują z hodowli i może być wtedy większy problem, będzie trzeba wtedy zagłębić się bardziej w genetykę i spróbować chowu w pokrewieństwie albo pokusić się o krzyżówki z innymi rasami. Na chwilę obecną jeszcze można dostać dobre gołębie tej rasy za przystępne pieniądze, ja polecam te ptaszki stwarzją mało problemów, odpowiednie prowadzenie rano klapa w górę a gołębie zaraz w chmurach przy odpowiedniej pogodzie siądą na gołębniku (nigdzie więcej) po obiedzie wchodzą szybko do środka, nie chodżą po podwórku jak kury, może nie są urodziwe ale to jest bez znaczenia jak wyglądają bo głównie widać je jako małe kropki wysoko na niebie. Pozdrawiam
Witam. Jak wygląda aktualny stan Tiplerów Zagłebowskich w Polsce. Poszukuje hodowców ptaków dobrze latających
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
Witam.Niestety hodowców tipplerów zagłębiowskich nawet w Zagłębiu Dąbrowskim ( a co za tym idzie - ptaków ) jest coraz mniej. Zostało nas może parunastu. W Będzinie jest nas 4-5 hodowców którzy mają jeszcze ptaki które latają. Pozdrawiam.