Hodowcy trzymające gołębie dla pieniędzy!

Awatar użytkownika
bleki
Kontaktowanie:

Re: Hodowcy trzymające gołębie dla pieniędzy!

Post autor: bleki » pt lut 07, 2014 9:36 am

Ja chyba wyraziłem się jasno w poprzednim poście,kolego andrzejj275 jakby co to mam wolne samce akrobatyczne,dwa żółte a i dobry czerwony się znajdzie,info na pw.zasada jest prosta,koki do gara lub do ziemi,ptaki po selekcji się sprzedaje,jeżeli ktoś ma zbyt dużo ptaków i chce ograniczyć ich liczebność to co?ma wybić stado dobrych jakościowo ptaków?

Arkad2007
Kontaktowanie:

Post autor: Arkad2007 » pt lut 07, 2014 7:07 pm

Witam.
Kol Arkad2007 dobry hodowca nie wystawi na allegro ani gielde dziadostwa bo nie chce psuć sobie opini wśród znajomych.
Kol. andrzejj275 chyba masz na myśli hodowców ozdobnych!. Ja spotkałem się na allegro z gołębiami wysokolotnymi ( czytaj niskolotnymi) od niezłych hodowców.Jest to typowy odrzut z hodowli który powinien wylądować w garnku,a nie na allegro.Pozdrawiam.

andrzejj275
Kontaktowanie:

Post autor: andrzejj275 » pt lut 07, 2014 7:23 pm

Alegro sprawdzam tylko w swojej rasie i tu nie spotkalem znanych hodowców a na temat sprzedających inne rasy nie mogę nic powiedzieć.

Awatar użytkownika
adrian-a73
Kontaktowanie:

Post autor: adrian-a73 » pt lut 07, 2014 9:20 pm

Kolego bleki nie chciałem cię zdenerwować mam nadzieje że się tak nie stało
ale nad ilością gołębi trzeba umieć panować przychodzi z czasem,
bo tak z roku na rok by trzeba było coraz więcej zostawiać a zwłaszcza
mi,sprzedaje swoje ptaki góra trzy razy w roku
zostawiam jedną parę i samicę na zapas a reszta to wiadomo
pozdrawiam.

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » pt lut 07, 2014 9:58 pm

[quote="adrian-a73"]Kolego bleki nie chciałem cię zdenerwować mam nadzieje że się tak nie stało
ale nad ilością gołębi trzeba umieć panować przychodzi z czasem,
bo tak z roku na rok by trzeba było coraz więcej zostawiać a zwłaszcza
mi,sprzedaje swoje ptaki góra trzy razy w roku
zostawiam jedną parę i samicę na zapas a reszta to wiadomo
pozdrawiam.[/quote] Tak, ale z jedną parą to "trzymanie gołębi", nie hodowla.Aby prowadzić racjonalną hodowlę, (HODOWLĘ, a nie chów )potrzeba minimum trzy pary z jednego koloru. Inaczej nie będzie to hodowla, nie będzie postępu hodowlanego tylko po prostu "trzymanie gołębi". Znam hodowców, którzy w jednym kolorze czy rysunku mają po kilkanaście par, a i tak uważają, ze to za mało by osiągnąć właściwy postęp hodowlany. Pewien niemiecki hodowca , który hoduje jedną rasę od sześćdziesięciu lat, ma gołębie tylko w jednym kolorze i ma ich sześćdziesiąt par, a mimo to uważa, ze jeszcze w tym kolorze nie osiągnął doskonałości.Co ciekawsze, są to gołębie jednobarwne, beż żadnego rysunku.

Awatar użytkownika
adrian-a73
Kontaktowanie:

Post autor: adrian-a73 » pt lut 07, 2014 10:10 pm

Może prościej zostawiam 3 szt w zapasie(poza parami lęgowymi),nie idę w ilość wole w jakość ale do tego potrzebne są lata, szczerze to za naszymi sąsiadami za zachodniej granicy nie przepadam pomimo że właśnie z tamtąd przywiozłem pierwsze pary,można wiele się od nich nauczyć
a przynajmiej trzymania właśnie jednej rasy,jakie są plusy tego pewnie wiesz.
Ostatnio zmieniony pt lut 07, 2014 10:36 pm przez adrian-a73, łącznie zmieniany 1 raz.

andrzejj275
Kontaktowanie:

Post autor: andrzejj275 » pt lut 07, 2014 10:29 pm

Kol. Krzysiek jesteś hodowca z dlugoletnim doświadczeniem i jednym z lepszych z tego co wiem,więc dobrze wiesz że tej doskonalosci jeszcze nikt nie osiągnął ;). Wiadome jest że trzeba mieć wiecej ptaków żeby coś osiągnąć ale niestety nie kazdy może sobie pozwolić na trzymanie dużych ilości. Ja od dziecka chowałem na wsi ale jak się przenioslem do miasta (malutkiego)to mam ograniczone możliwości. Przy ilości 40-50 szt już się wydaje sąsiadom że to ogromne stado . Jeżeli chodzi o ilość trzymanych ptaków to nie mogę się nazwać hodowcą ale napewno jestem nim z zamilowania do gołąbków.

krzysiek
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek » pt lut 07, 2014 10:35 pm

Pod względem hodowlanym, tzn. umiejętności hodowlanych, metod hodowli, znajomości zasad genetyki i ich stosowania niestety jesteśmy za nimi kilkadziesiąt lat w tyle. Może nie wszyscy, bo są polscy hodowcy ( jak Lewap125) potrafiący z nimi wygrywać i mający hodowle na najwyższym światowym poziomie, ale to nieliczni.W większości jednak bardzo od nich odstajemy i szkoda, że nie potrafimy lub nie chcemy się od nich uczyć. Andrzejj275, wybacz, nie chciałem bynajmniej nikogo urazić, po prostu uważam, że z jedną parą, choćby najlepszą nie da się prowadzić hodowli, chyba, ze się ją rozmnoży i poprowadzi hodowlę na linię.

andrzejj275
Kontaktowanie:

Post autor: andrzejj275 » pt lut 07, 2014 11:27 pm

Kol Krzysiek napewno nikt nie ma się o co obrażać. Przecież po to jest to forum żeby się dzielić uwagami,spostrzeżeniami i swoimi doświadczeniami. Dziwią mnie nieraz nieprzyjemne(niekulturalne)wymiany opini na forum ,bo takie sprawy chyba powinno się załatwiać na pv.

Awatar użytkownika
bleki
Kontaktowanie:

Post autor: bleki » sob lut 08, 2014 7:07 pm

Jak dla mnie to nie na pw.tylko; oko w oko' wtedy największy cwaniak internetowy topnieje jak bałwan wiosną :D

warjatmz
Kontaktowanie:

Post autor: warjatmz » wt lip 11, 2017 5:45 pm

Arkad2007 jak kolego będziesz chciał wysokolotne to zapraszam do mnie sprzedam te co będziesz chciał moje latają po 3-6 godzin i te co nie wytrzymują lotu to dwa palce, zajęło mi to 3 lata żeby uzyskać dobre ptaki
a tak latają https://www.youtube.com/watch?v=i243Hb-mWvc

ODPOWIEDZ