Forum portalu GOŁĘBNIK.PL

Aby zarejestrować się przeczytaj regulamin i wyślij swój login na adres admin@golebnik.pl

Regulamin forum
Dzisiaj jest pt lis 16, 2018 6:56 pm


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: ndz mar 02, 2014 9:30 pm 
Offline

Rejestracja: sob sie 20, 2011 1:47 pm
Posty: 214
Dzis postanowiłem zrobic sobie ściągę o plusach i minusach nasion w żywieniu gołebi oraz wartościach odżywczych poszczególnych nasion. Zapraszam do uzupełniania.
Ci, którzy będą dopisywać wartości odżywcze zbóż, proszę o zwrócenie uwagi na to, aby dane o wartości odżywczej danego ziarna odnosiło się dla ptaków /drobiu/, a nie dla człowieka, konia czy świni bo mogą być różne wartości odżywcze.

Pszenica

Wartość odżywcza:

60% węglowodanów

12% wody

11 – 12% białka

8 – 9% błonnika

2,5% tłuszczów

Reszta, czyli około 5% to potas, magnez, sód, żelazo, wapń, witamina E, D3, K, PP, witaminy z grupy B, a także śladowe ilości pierwiastków m. in. cynku. Dostarcza organizmowi: estrogeny, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, karoten, tokoferol.

Pszenica jest lekkostrawna, zawiera stosunkowo dużo białka i wapnia, jednak mało witamin. Więcej białka zawiera odmiana jara. W białku pszenicy znajduje się glutelina i prolamina. Prolaminy są białkami niepełnowartościowymi, a gluteliny zawierają mało cystyny.


Jęczmień
Wartość odżywcza:
Jęczmień zawiera dużo skrobi, czyli cukru złożonego, który działa, energetycznie. Łuszczony jest lekko strawny i zasobniejszy w składniki pokarmowe. Zależnie od gatunku zawiera różne ilości białka. Jak u innych zbóż tak i u jęczmienia wyróżnia się jare i ozime, z tym, że jare bardziej nadają się na paszę dla ptaków. Jęczmienie jare zawierają więcej skrobi, zaś ozime więcej białka i włókna. Odmiany przeznaczone na piwo zawierają zazwyczaj więcej węglowodanów, a mniej białek. Jęczmień posiada wszystkie witaminy z grupy B poza B2 i B6, a także dużo krzemu, który pobudza do nieśności
Sód 9mg Potas 280mg Wapń 29mg Fosfor 221mg
Magnez 79mg Żelazo 2.5mg Cynk 2.1mgMiedź 0.4mg Mangan 1.3mg


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Post: pn mar 03, 2014 10:05 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn paź 08, 2007 9:53 pm
Posty: 275
Lokalizacja: Krakow/ Kaszów
Jeśli chcemy się bawić w bilans pasz to bierzemy głównie pod uwagę:
sucha masa (%)
białko surowe (g/kg s.m.)
tłuszcz surowy (g/kg s.m.)
włókno surowe (g/kg s.m.)
cukier (g/kg s.m.)
Ca (g/kg s.m.)
P (g/kg s.m.)
energia metaboliczna (MJ/kg s.m.)
ewentualnie energia laktacji netto – NEL (MJ/kg s.m.)

Zawartość składników pokarmowych każdej z pasz jest orientacyjna i niezmienna (określona badaniami) i nie ma na to wpływu jakie zwierze je spożywa. Ma to dopiero znaczenie kiedy tworzymy preliminarz pasz i określamy zapotrzebowanie danego gatunku.


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Post: ndz mar 09, 2014 6:42 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sie 07, 2007 8:11 am
Posty: 512
Lokalizacja: Siedlce
turkot1989 pisze:
Dzis postanowiłem zrobic sobie ściągę o plusach i minusach nasion w żywieniu gołebi oraz wartościach odżywczych poszczególnych nasion.

A skąd bierzesz informacje do ściągi? :mrgreen:

_________________
Dirko


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Post: ndz mar 09, 2014 10:53 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt lis 15, 2005 9:26 pm
Posty: 1905
Jęczmień Jest ziarnem o najbardziej stałym składzie chemicznym niezależnym od odmiany, zawiera 12% białka ogólnego, 2% tłuszczu, 5% włókna surowego, 60-65% bezazotowych wyciągowych, bardzo mało karotenu i wit.D, więcej natomiast kwasu nikotynowego. Białko jęczmienia, jak również jego większość innych składników pokarmowych, jest bardzo dobrze trawione przez wszystkie zwierzęta.

Pszenżyto To nowy rodzaj zboża powstały ze skrzyżowania pszenicy z żytem. Charakteryzuje się bardzo dużą zmiennością w stosunku do innych zbóż w składzie chemicznym. Zawiera 12,2% białka ogólnego, 1,4% tłuszczu, 2,4% włókna surowego, 70,2% bezazotowych wyciągowych. Białko pszenżyta ma większą zawartość lizyny niż pszenica.

Kukurydza Ziarno kukurydzy ma najwyższą wartość energetyczną dzięki dużej zawartości skrobi, tłuszczu, a małej zawartości włókna. Zawiera 9,4% białka ogólnego, 3,9% tłuszczu, 2,9% włókna surowego, 70,1% bezazotowych wyciągowych. Może być stosowana dla wszystkich grup zwierząt jednak należy pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczu należy ją ograniczać gdyż dochodzić może do nadmiernego otłuszczenia

Sorgo Wartość sorga jest bardzo podobna do wartości kukurydzy: zawiera bardzo mało białka a w nim bardzo mało lizyny. W skład sorga wchodzi 9,2% białka ogólnego, 3% tłuszczu, 2,5% włókna surowego, 71,7% bezazotowych wyciągowych. Niektóre odmiany mogą zawierać dużo tanin i innych garbników, przez co ziarno może mieć gorszy smak i niższą wartość.

_________________
Szukaj a znajdziesz


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  


Strona korzysta z plikow cookies, w celu zapewnienia podstawowej funkcjonalności strony m.in. przechowywanie sesji logowania, zmiany stanu opcji. Jeżeli nie wyrażasz zgodny na zapisywanie plikow cookie, proszę o zmianę ustawień przeglądarki, w celu ich zablokowania.

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Support forum phpbb by phpBB3 Assistant