Czubek u zamojskich.

arbiter
Kontaktowanie:

Re: Czubek u zamojskich.

Post autor: arbiter » pn lis 26, 2012 12:47 pm

Marcin128 pisze:
krzysiek pisze:Marcin, a czy koronka po czubatych w rasie gdzie koronka nie powinna występować nie przeczy genetyce?
U zamojskich takie koronki(szerokie czuby)też np tzw.czuby składane biorą się z krzyżówek gładkich z czubatymi.Trzeba też przyznać rację Lietenowi, który wspomniał że takie koronki mogą występować po próbie skracania dzioba itd.dodając coś z krótkich koroniatych.Kiedyś znajomy powiedział mi że wyczytał w jakiejś starej książce wzór na koronki.Twierdził że było tam napisane iż parowanie gołębi gładkogłowych obojetnie jakiej rasy przez ileś tam pokoleń według tego wzoru daje nam w końcu potomka z koronką na głowie.Czy to jest prawdą czy bzdetem tego nie wiem.Widziałem też u hodowcy lotnych zamoskich dwa ptaki ,które miały delikatną pończoszkę od wewnętrznej części nóg.Jak wiemy Zamojskie przez wielu nazywane Perskimi,powstały z gołębi sprowadzonych z Persji.Następnie były krzyżowane z miejscowymi rasami,pytanie jakie mogły być wtedy te miejscowe rasy?Kolega który ineresuje się genetyką twierdzi iż były to zapewne rasy wschodnie.Mówi też że rasy z pończoszkami wywodzą się ze wschodu,dodatkowa okrywa przed mrozami.Czyżby kiedyś te miejscowe rasy mogły mieć pończoszki i genetyka potrafi czasami zrobić sobie taki daleki krok wstecz?Wczoraj na onecie był ciekawy artykuł o człowieku z Azji,który połową ciała przypominał szympansa.

Kolega miał rację u perłowych tak bywa i mam najlepszy przykład w domu Perlak z koroną gdzie nie było nic dodawane.

zamojskie-warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: zamojskie-warszawa » wt lis 27, 2012 6:14 pm

ok
czy Ktoś miał kiedyś gładkiego po parze czubatych?

Awatar użytkownika
Lotny22
Kontaktowanie:

Post autor: Lotny22 » wt lis 27, 2012 6:54 pm

Tak to sie chyba nie da

zamojskie-warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: zamojskie-warszawa » wt lis 27, 2012 6:58 pm

I o to mi chodziło...

:)

Awatar użytkownika
Lotny22
Kontaktowanie:

Post autor: Lotny22 » wt lis 27, 2012 7:03 pm

Ja sie teraz bawie z koronami u budapesztów z wiankiem i jak narazie wychodzą takie jak zamojskie tzn czubek lub szerszy czubek. Ale jak narazie na lotności nie tracą.

arbiter
Kontaktowanie:

Post autor: arbiter » ndz gru 23, 2012 2:56 pm

Po co się męczysz na bazarze w Wawie już widziałem koroniaste z wiankiem :)

Awatar użytkownika
Lotny22
Kontaktowanie:

Post autor: Lotny22 » ndz gru 23, 2012 3:01 pm

A jak się je z budy wypuści to się zastanawiają na który dach usiąść. Kupiłem już raz koroniate peszty na żeraniu i więcej tego nie zrobie.

Awatar użytkownika
stasiek
Kontaktowanie:

Post autor: stasiek » ndz gru 23, 2012 5:48 pm

Trafiłeś na nie lotne budapeszty koroniate zwykłe też tak mogą zrobic polecić na dach

Awatar użytkownika
Lotny22
Kontaktowanie:

Post autor: Lotny22 » pn gru 24, 2012 11:25 am

Tylko że w cale nie mogłem ich zerwać ,a jak się zerwały to zaraz siadały na inny dach. Z gładkimi nigdy nie miałem takich problemów.

adammo87
Kontaktowanie:

Post autor: adammo87 » pn gru 24, 2012 11:33 am

glodne szmata gon :)

Awatar użytkownika
Lotny22
Kontaktowanie:

Post autor: Lotny22 » pt gru 28, 2012 8:22 am

Pozbyłem się ich po dwóch pierwszych oblotach, bo nawet po zerwaniu się z dachu nie potrafiły dociąć do stada.

spinn
Kontaktowanie:

Post autor: spinn » wt sty 24, 2023 9:59 am

Marcin128 pisze:
sob lis 24, 2012 11:41 am
krzysiek pisze:Marcin, a czy koronka po czubatych w rasie gdzie koronka nie powinna występować nie przeczy genetyce?
U zamojskich takie koronki(szerokie czuby)też np tzw.czuby składane biorą się z krzyżówek gładkich z czubatymi.Trzeba też przyznać rację Lietenowi, który wspomniał że takie koronki mogą występować po próbie skracania dzioba itd.dodając coś z krótkich koroniatych.Kiedyś znajomy powiedział mi że wyczytał w jakiejś starej książce wzór na koronki.Twierdził że było tam napisane iż parowanie gołębi gładkogłowych obojetnie jakiej rasy przez ileś tam pokoleń według tego wzoru daje nam w końcu potomka z koronką na głowie.Czy to jest prawdą czy bzdetem tego nie wiem.Widziałem też u hodowcy lotnych zamoskich dwa ptaki ,które miały delikatną pończoszkę od wewnętrznej części nóg.Jak wiemy Zamojskie przez wielu nazywane Perskimi,powstały z gołębi sprowadzonych z Persji.Następnie były krzyżowane z miejscowymi rasami,pytanie jakie mogły być wtedy te miejscowe rasy?Kolega który ineresuje się genetyką twierdzi iż były to zapewne rasy wschodnie.Mówi też że rasy z pończoszkami wywodzą się ze wschodu,dodatkowa okrywa przed mrozami.Czyżby kiedyś te miejscowe rasy mogły mieć pończoszki i genetyka potrafi czasami zrobić sobie taki daleki krok wstecz?Wczoraj na onecie był ciekawy artykuł o człowieku z Azji,który połową ciała przypominał szympansa.
To cecha recesywna, też mi się to przytrafiło.

ODPOWIEDZ